Bake i djedovi

Najprirodnija zamjena za roditelje…

Nakon veze prema roditeljima, emocionalna privrženost djece prema bakama i djedovima druga je po redu najsnažnija i najintenzivnija emocionalna veza koju djeca razvijaju.Aktivnom ulogom u odrastanju unučadi djedovi i bake obogaćuju i djetetov i svoj život. Njihova uloga još je zančajnija u obiteljima u kojima su oba roditelja vrlo zaposlena i dosta vremena odsutna, u obiteljima samohranih i razvedenih roditelja.
Pogrešno je baki i djedu prepustiti vodeću ulogu u odgoju djeteta i isto je tako pogrešno ne osigurati im vrijeme za druženje.
Mnogi se roditelji žale na odgojne metode djedova i baka. Smatraju da su bake i djedovi prepopustiljivi ili pak prestrogi, da se ‘petljaju’ u odgoj djeteta previše ili pak premalo…

Djedovi i bake važan su dio obitelji. Odradili su svoje roditeljstvo i s unucima mogu biti opušteniji.
S njima možete razgovarati o tome kako želite odgajati svoju djecu, koje stvari dopuštate, koje ne želite da djeca rade, ali ne trebate biti predetaljni i prevelikih očekivanja. Djedovi i bake ponekad će vas prevariti, zatajiti nešto, djeca će pojesti nešto što vi ne odobravate, a vi ćete, s druge strane, biti sigurni da je dijete sa osobom koja ju voli i koju dijete voli. To je vrijedno nekog propusta.

S druge strane, djeci je potrebno nekoliko godina da shvate da i njihovi roditelji, baš kao i oni sami, imaju svoje roditelje, da baka i djed također imaju svoje roditelje za koje im se čini da postoje oduvijek. Stoga su djeca za razliku od odraslih, uvijek zainteresirana za priče iz njihove mladosti, posebno su im zanimljive priče o njihovim roditeljima dok su bili djeca. Dobro je da i roditelji potiču bake i djedove da pričaju o tome sa svojim unucima.

Inače su, u odnosu na obiteljsku povijest, bake i djedovi, a ne roditelji, djeci neprikosnoveni autoriteti. Djeca obožavaju pretraživati njihove ormare, škrinje, gledati stare fotografije, oblačiti se u njihovu odjeću te na taj način istražuju i upoznaju svoje korijene. Bez obzira na njihov stupanj obrazovanosti, uz čvrste emocionalne veze djeca rado i spremno uče od baka i djedova. Kad odrastu, čak se i ne mogu sjetiti tko ih je naučio peći kolače, plijeviti vrt, popraviti igračku, ali to rade na način na koji su ih naučili oni. Svojom aktivnom ulogom u odgoju djeteta obogaćuju i svoj i djetetov život. Posebno je njihova uloga od neprocjenjive važnosti u obiteljima u kojima oboje roditelja radi, odnosno u obiteljima samohranih i razvedenih roditelja.

Antonija Pleša
Centar za edukaciju, savjetovanje i humanitarno djelovanje Krugovi

 

ostavite svoj komentar