Biram tebe

Jer te trebam…

Postoje razne teorije o tome zašto se zaljubljujemo baš u određenu osobu. Neki to objašanjavaju čistom kemijom, drugi našom potrebom da zadovoljimo neke svoje potrebe, treći pukim slučajem, četvrti igrom sudbine itd. Sve te teorije donekle stoje, za nekoga više, za nekoga manje.

U svakom slučaju, najčešće nismo svjesni zašto nas je privukla baš određena osoba. Premda nesvjesni, mi stalno ispitujemo okolinu u potrazi za osobama koje bi mogle zadovoljiti neke naše potrebe. Taj model prisutan je i kod odabira prijatelja, suradnika i drugih osoba pa osobe koje se osjećaju nesigurne za partnera traže osobu koja je jaka i dominantna, a osobe koje su zaštitnički raspoložene traže nekoga tko traži zaštitu i sl.

Ponekad (zapravo dosta često) nas kod neke osobe privuče neka problematična osobina – najčešće neka od osobina koju je imao ili još uvijek ima jedan od naših roditelja. Skonost pretjeranoj kontroli , emocionalna hladnoća i sl. osobine su koje mogu kasnije biti uzrokom problema u vezi.

Često preslikavamo svoje obiteljske odnose iz djetinjstva na odnos s partnerom – ukoliko smo se kao djeca morali boriti za naklonost roditelja i njihovu pažnju ili se sa braćom i sestrama nadmetati oko svega, velika je vjerojatnost da ćemo to nastaviti raditi i u vezi. Kao da smo fizički napustili svoju obitelj, ali mentalno ne. Kao da želimo ponoviti ‘film’ iz djetinjstva i ovoga puta uspjeti (zadobiti naklonost, zainteresirati drugu osobu, zadobiti pažnju i ljubav…). Loša vijest je – malo vjerojatno.

Ponekad svjesni problema u svojoj obitelji nastojimo svoj život organizirati na način da baš te probleme izbjegnemo – dijete rastavljenih roditelja izbjegava bliskost s partnerom sa željom da umanji povredu u slučaju napuštanja ili pak za partnera bira osobu za koju vjeruje da nije sposobna za napuštanje, dijete hladnih roditelja traži osobu koja je emocionalna i čak pretjerano brižna i sl.

Ponekad za partnere biramo osobe za koje vjerujemo da imaju one osobine koje nama samima nedostaju. Povučene osobe biraju ekstroverte, šutljive osobe one koji vole pričati i sl.

Jeste li ikada razmišljali o tome zašto vas je privukao baš vaš partner? Jeste li se našli u nekom od navedenih modela? Ili i dalje vjerujete da je to puki slučaj? Razmislite…

ostavite svoj komentar