Biti svjestan štete

bicikl i smeće 003

Koju nanosimo prirodi…

Ovo nije poziv za učlanjenje u ‘zelene’ već poziv na razmišljanje: jesmo li svjesni što svakodevno činimo okolišu? Je li to dobro ili loše?
U skladu s odgovorom koji ćemo si dati možemo odlučiti nešto promijeniti. Čovjek se lako zaleti i učini nešto, a da nije upoznat sa svim činjenicama. Prije nego promijenimo morali bismo biti sigurni da će promjene koje unosimo poboljšati, a ne pogoršati stvar. Ponekad je pred nama samo izbor između dva zla – većeg i manjeg.
Npr. je li za bebu bolje koristiti jednokratne ili klasične pelene? Je li bolje prati posuđe ručno ili u perilici? Je li plastična ambalaža prihvatljiva ili ne? Plastične vrećice?
Možda bismo mogli porazmisliti o tome kakav automobil vozimo, kako grijemo svoj dom, kako putujemo, koliko recikliramo, jesmo li racionalni potrošači energije i sl.

Porazmisliti ne znači postati naporan i forsirati, nego živjeti širom otvorenih očiju, svjesni onoga što mi sami činimo i kako to što činimo utječe na druge ljude i na okoliš.

Kada bi svatko od nas uveo male promjene po nekom od navedenih pitanja, svijet bi bio ljepše mjesto. I naša djeca i naši unuci bili bi nam zahvalni na tome.

ostavite svoj komentar