Bračni savjeti koje ne treba shvatiti doslovno

couplearguing-300x187

Riječi ‘nikada’, ‘uvijek’, ‘obavezno’ i sl. ne trebaju se shvaćati doslovno.

Život ima svoju dinamiku i uvijek je bolje prilagođavati se novonastaloj situaciji nego se čvrsto držati nekih pravila.
Brak je posebno dinamična struktura i zahtijeva prilagodbu. Pravila mogu biti temelj ili smjernica, a nikako nepromjenjivi zakon.
O čemu je riječ?

Nikad u krevet ne odlazite ljuti/posvađani
Ima nešto dobro u ovom pravilu… Ipak, kada je netko povrijeđen, ljut i emotivno uzbuđen teško da će moći leći uz osobu koja ga je povrijedila, zagrliti ju i mirno zaspati. Treba nastojati rješavati nesuglasice u začetku, ali niti odlazak na spavanje bez pomirenja neće uništiti vaš brak. Stvar je samo u tome da se to ne dešava prečesto. I da ljutnja ne traje ‘vječno’. Što prije budete spremni na razgovor i dogovor, osigurali ste sebi više zdravlja i mira.

Uvijek budite iskreni do kraja
Veći je problem biti posve iskren prema sebi samome. Onda možda uspijemo biti i iskreni prema drugima. Ipak, kada bismo uvijek iskreno govorili baš sve i o svemu, mogli bismo povrijediti svog bračnog druga, zar ne? Npr. jeste li ikada sanjali nekog drugog muškarca/ženu? Jeste li ikada pomislili na nekog bivšeg? Naravno. I posve normalno.

Ne odlazite na odmore odvojeno
Zabluda je misliti da dobar brak podrazumijeva da se svuda i uvijek ide zajedno. Većinu vremena to je u redu, ali je isto tako u redu dati si prostora i vremena za sebe. Nemaju svi partneri iste interese, želje, ne odmaraju ih iste stvari. Zašto bi bilo loše provesti par dana odvojeno?

Svađa vodi do razvoda
Postoje svađe i svađe. Kontruktivna svađa u kojoj ne padaju uvrede i poniženja može brak i osnažiti. One druge, svađe u kojima se strane međusobno optužuju, vrijeđaju, iskazuju nepoštivanje – to su svađe koje ne vode nikamo. Istraživanja kažu da veću vjerojatnost za razvod braka imaju oni parovi koji se uopće ne svađaju, ne komuniciraju.

Djeca su najvažnija
Djeca trebaju biti dio obitelji, nikako njezin centar. Partneri bi trebali biti jedno drugome najvažniji. Normalno je ponekad djecu staviti na prvo mjesto, no to ne bi smjelo biti kućno pravilo.

Spavanje u odvojenim krevetima
Nema ništa loše u tome da partneri tu i tamo spavaju u odvojenim krevetima. S naglaskom na tu i tamo – ponekad. Hrkanje, različiti bioritmovi, čitanje i sl. ponekad razdvoje par tijekom noći. Ukoliko odvojeno spavanje nije pravilo i ne predstvalja izbjegavanje intimnosti, nemate razloga za brigu.

Zajedničke aktivnosti pod svaku cijenu
Zajedničke aktivnosti zbližavaju. Ipak, ne treba forsirati pod svaku cijenu i uvijek. Sasvim dobro mogu funkcionirati i osobe koje imaju različite interese, hobije, želje. Nema potrebe da se itko odriče nečega u čemu uživa, sve dok to bitno ne narušava bračni život (npr. zanemaruje obiteljske obveze zvog hobija što dodatno opterećuje drugu stranu).

Izgubljeni žar- izgubljeni brak
Svima je potrebno da barem s vremena na vrijeme osjete leptiriće u trbuhu… Obiteljske prilike, posao i obaveze, manjak vremena, umor, sve su to faktori koji gase vatru… Ipak, postoje načini kako razbuktati stare vatre…

Bračna monotonija
Nije dobro zapasti u kolotečinu. Ipak, život od nas zahtijeva obavljanje određenih stvari, a da bismo to postigli moramo se organizirati, raditi, usklađivati. Ponekad to dovede do nekih rutina. To ne mora nužno biti loše. Zapravo, to može olakšati mnogo stvari. Jednostavno povremeno treba izbaciti rutinu i napraviti nešto sponatno, na drugi način. Iskoristite godišnji odmor, vikend, slobodan dan, putovanje za osvježenje i promjenu.

Seks po svaku cijenu
Nije dobro zapustiti intimu. Važno je redovito je prakticirati. Ukoliko ima dana kada ste umorni, iscrpljeni i neraspoloženi – ne trebate forsirati seks. No, ako se to događa gotovo svaku večer, dobro je odlučiti se na njega poput skoka u vodu. Ne da nam se skočiti, čini se da je voda hladna, a poslije nam bude drago što smo to učinili.Dakle, ako se ipak odlučite na vođenje ljubavi iako ste umorni, može vam se dogoditi transformacija – cirkulacija postane brža, uživanje vas opusti i osjećate se kao nakon dobre masaže…

ostavite svoj komentar