Brokula

Povrće sa obiljem vrijednih sastojaka…

Brokula (lat. Brassica oleracea var. italica) je povrće iz porodice kupusnjača kojoj pripadaju još i kupus, prokulica, cvjetača, koraba, kelj i dr. U naše krajeve došla je iz Italije.
Iznimno je vrijedan izvor makronutrijenata, vitamina i minerala. Sadrži vitamin C (odličan je izvor ovog vitamina), provitamin A, vitamin B6, pantotensku kiselinu, klacij, riboflavin, željezo, fosfor, magnezij i kalij.ID-10057514

Brokula je niskokalorično povrće. Energetska vrijednost svježe brokule iznosi samo 34 kcal na 100 g. U 100 grama svježe brokule nalazi se 89 posto vode, 0,37 g masti, 2,8 g bjelančevina, 6,6 g ugljikohidrata, 1,7 g šećera i 2,6 g dijetalnih vlakana.

ID-100121486Bogatstvo fitokemikalijama čija antioksidativna svojstva pozitivno utječu na zdravlje smanjujući rizik obolijevanja od nekih oblika karcinoma i srčanih bolesti, čini brokulu povrćem koje bi se trebalo naći na jelovniku barem 2-3 puta tjedno. Uz navedeno, zahvaljujući sadržaju kalija i magnezija, brokula pomaže održavati krvni tlak, jača imunitet, štiti od reumatskih bolesti, regulira probavu i regulira razinu šećera u krvi, dobra je za oči (zbog sadržaja luteina, beta-karotena i zeaksatina), smanjuje kolesterol, pomaže kod mršavljanja, ima protualergijsko djelovanje, prevenira osteoporozu i pomaže eliminaciji toksina iz organizma.
Osobito se preporuča brokulu uključiti u prehranu tijekom trudnoće, zbog sadržaja folne kiseline, vitamina iz skupine B.

Kupovina
Rana brokula dostupna je na tržnicama i u trgovinama od sredine lipnja do početka srpnja, a kasna od sredine rujna do sredine listopada. Broklula mora biti čvrsta i kompaktna, ujenačene zelene boje. Stabljika mora biti svijetlozelena i čvrsta. Požutjele stapke i otvorene pupoljke treba izbjegavati. Radi se o prestaroj brokuli koja ima znatno manje vrijednih sastojaka, a neće zadovoljiti niti okusom.
Svježa se brokula, spremljena u plastičnu vrećicu, u hladnjaku može čuvati do 4 dana. Zamrznuta brokula sadrži nešto manju količinu nekih mikronutrijenata.

ID-100137258Priprema jela
Da bi iskoristili navedena svojstva brokule važno je znati pravilno ju pripremiti. Najviše od brokule možemo dobiti konzumiranjem sirove brokule ili one kuhane na pari. Dinstanjem brokula zadržava veći dio vrijednih sastojaka, no većinu će izgubiti dugotrajnim kuhanjem u vodi. Osim toga, dugotrajnim kuhanjem mjenjaju se njena organoleptička svojstva (izgled, tekstura i bolja brokule).
Brokula je izvrstan prilog pečenom mesu (može i uz dodataka drugogo povrća), juha od brokule izvrsnog je okusa, a tu su i nebrojene druge kombinacije jela. Brokula se može kombinirati uz mesna i riblja jela.

“Broccoli Vegetable Isolated On White Background” – Image courtesy of satit_srihin at FreeDigitalPhotos.net
“Fresh Sauteed Broccoli And Almonds” – Image courtesy of KEKO64 at FreeDigitalPhotos.net
“Broccoli On Fork” – Image courtesy of Toa55 at FreeDigitalPhotos.net
“Broccoli In A Bowl” – Image courtesy of Mister GC at FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar