Bučino ulje

Tamno zelene boje, bogatog okusa…

Proizvodi se od sjemenki posebne vrste uljene buče koja je izvana žuto-zelene, a iznutra narančaste boje. Sjemenke ove vrste buče nemaju karakterističnu opnu poput sjemenski ostalih vrsta buča i zbog toga se još nazivaju i ‘golice’. Nakon berbe, sjemenke se operu i osuše te skladište.
Bučino ulje tamno zelene je boje, sa izrazito bogatim i specifičnim, pomalo orašastim okusom. Dobiva se postupkom hladnog ili toplog prešanja. Iz zdrobljenih, toplih sjemenki se prirodnim putem, pod visokim pritiskom dobiva ulje.
Ovo ulje izrazito je bogato vitaminima A, E, C i K i vitamine B skupine, sadrži više od 60% nezasićenih masnih kiselina (oleinska, linolna), zasićenene masne kiseline (palmitinska, stearinska), minerale (fosfor, kalcij, magnezij, kalij, te željezo, cink i mangan u tragovima). Sadrži i lecitin, bjelančevine i salicilnu kiselinu.
Bučino ulje koristi se za začinjavanje salata (posebno grah salate i zelene salate) i u mnogim vegetarijanskim jelima. Može se koristiti i kod pripremanja tjestenine, u jelima od mesa, čak i kao dodatak kolačima i slasticama kojima daje poseban orašasti okus.
Savjet je ne zagrijavati ga iznad 120°C.
Bučino ulje je vrlo ljekovito. Pozitivno djeluje na prostatu, uvblažava upalne procese urinarnog trakta, poboljšava odnos kolesterola u krvi, prevenira aterosklerozu, pozitivno djeluje na imunitet, poboljšava vid, potiče dobro raspoloženje, poboljšava koncentraciju, povoljno djeljuje na creijvnu floru i dr. U terpaijske svrhe preporučuje se konzumacija jedne jušne žlice dnevno.

ostavite svoj komentar