Čarolija pospremanja

Možemo li pospremanjem pokrenuti kotačić poztivnih promjena u svom životu? 

Marie Kondo piše kako je od malih nogu bila sklona uočavati nered oko sebe i boriti se protiv njega. Već kao djevojčica stvara odnos prema neredu i započinje svoju borbu protiv njega i posvećuje se pronalasku učinkovitog i trajnog rješenja za problem nereda u domu (ili uredu).
Usprkos mnogim neuspjesima Marie ne posustaje. Uvijek iznova propitkuje i traži formulu za uredan dom i posljedično – uredan život. Jer, za Marie, pospremanje je dijalog sa sobom i put ka sretnijem življenju.

Vanjski red i organizacija utječu na čovjekov unutarnji mir i osjećaj zadovoljstva.

Dovoljno je prisjetiti se brojnih situacija u životu kad smo se zapitali što dalje? Gdje je ovome kraj? Danas se ubijem od pospremanja, sutra je već nered u kući… Koliko utrošenog vremena i truda…Sizifov posao…

Marie u svojoj knjizi obećava – nema povratka natrag (neredu) jednom kad usvojite tzv. metodu KonMari.

Korijen problema posjedovanje je prevelikog broja stvari i nemogućnosti da se sa tako velikim brojem stvari trajnije održava red.

Marie Kondo u Tokiju uspješno vodi tvrtku i svojim klijentima pomaže zakrčene prostore pretvoriti u lijepe, mirne i nadahnjujuće domove i urede. Ona tvrdi da uvođenje reda ljudima korjenito mijenja život. Govori o povratku samopouzdanja, osjećaja vrijednosti, svrhovitost i reda.

Dobre promjene donose nove dobre promjene pa nerijetko ovoj promjeni slijedi promjena posla, ozdravljenje, pronalazak partnerice/partnera i općenito veće zadovoljstvo u životu. Neki od savjeta Marie Kondo:

 • Zamislite svoj život bez nereda.
 • Osnovno je riješiti se nepotrebnih stvari (viška).
 • Kod odbacivanja stvari preporuča početi od onih koje ćemo lakše odbaciti.
 • Tek nakon bacanja započinje (po)spremanje.
 • Svakoj stvari treba odrediti mjesto za pohranu.
 • Kod pohrane treba se rukovoditi jednostavnim principima.
 • Stvari nisu samo puke stvari – one nam služe i olakšavaju život i stoga je važno poštovati ih.
 • Poštovanje prema stvarima izražavamo načinom na koji se prema njima odnosimo.
 • Stvari kojima smo okruženi trebale bi nam donositi radost, a ne opterećivati nas.
 • Pospremanje uvijek valja početi sa svojom sobom/svojim prostorom.
 • Dom je mjesto u kojem bismo se trebali osjećati ugodno, opušteno, zaštićeno, sretno.

Šlag na kraju – pospremanje nije samo po sebi svrha života (osim ako niste poput Marie Kondo koja je tome posvetila život i od toga stvorila uspješnu karijeru). Svladavanjem pravilne tehnike pospremanja i pohranjivanja stvari dajemo si priliku da više vremena posvetimo onim stvarima koje volimo raditi, neometani i neopterećeni svakodnevnim bojevanjem s neredom.

Marie svakodnevno zahvaljuje stvarima koje koristi. U svoj dom ulazi s pozdravom i svjesnošću o tome koliko je lijepo imati dom, vratiti mu se, osjećati se dobro u njemu…

Možda zvuči malo pomaknuto, ali kad bolje razmislite…

ostavite svoj komentar