Češnjak

Normalizira rad srca…

Češnjak (Allium sativum) začinska je biljka iz porodice Alliaceae. Srodnik je luku, poriluku i vlascu.Glavicu češnjaka čine češnjevi (10-20 kom.) od kojih svaki ima čvrstu vanjsku ljusku. To je višegodišnja biljka visine 35-90 cm. Češnjak sadrži više od dvije stotine biološki aktivnih tvari, a najviše ih je u samoj lukovici. To su eterična ulja, vitamini (A, B1, B2, C), minerali (kalij, željezo, sumpor, jod, kalcij, fosfor, selen), aminokiseline, enzimi, polioze poput inulina, adenozin, alicin.

Njegov glavni sastojak je ALIN (alicin). Sadržaj te supstance razlikuje se ovisno o vrsti češnjaka, odnosno o tome gdje je uzgojen i kakva je kvaliteta tla. „Nema bolesti koja se pred češnjakom neće povući“ tvrdio je Plinije Stariji još u starom Rimu. Češnjak je već tisućljećima poznat kao začin, ali i kao prirodni lijek. Jedna je od najpopularnijih ljekovitih biljaka u tradicionalnoj medicini i objekt je mnogih znanstvenih istraživanja čiji su rezultati potvrdili njegovu ljekovitost.

Češnjak sprječava stvaranje krvnih ugrušaka, smanjuje razinu kolestrola, djeluje preventivno na razvoj malignih bolesti, širi krvne žile (naročito periferne), snižava krvni tlak (za 5-10%), normalizira rad srca, povoljno djeluje na elastičnost krvnih žila, smanjuje viskozitet krvi, pospješuje probavu, potiče rad jetre, bubrega i prostate, ima antimikrobni učinak (posebno kod infekcije stafilokokima, E.colli, proteusom i pseudomonasom), pomaže u liječenju plućnih oboljenja, vrlo je učinkovit u liječenju gripe i bronhitisa, ima antiparazitski učinak, dokazano djeluje i na herpes viruse i kvasne gljivice (Candida albicans).

Velika je uloga češnjaka u prevenciji zdravlja.

Uključivanjem u svakodnevnu prehranu pomažemo svom organizmu da se odupre mnogim bolestima i promjenama u organizmu. Češnjak termičkom obradom, drobljenjem i rezanjem gubi antibakterijsku funkciju, no još uvijek povoljno djeluje na naš oraganizam. Kuhani češnjak je prema nekim istraživanjima, jednako učinkovit kao i sirov u prevenciji zdravlja srca i krvnih žila. Bolje je koristiti ga svježeg (djeluje na bakterije, imunitet, stanice raka), ali i kuhani je učinkovit na kolesterol, krv, dišne putove.
Posljedica konzumiranja češnjaka je i dobro raspoloženje, smanjeni osjećaj umora, manje razdražljivosti, manje uznemirenosti, općenito bolje stanje organizma. Samo dva češnja češnjaka dnevno – čini čuda za zdravlje! Čim osjetite da vas hvata prehlada ili gripa, posegnite za češnjakom!

Miris češnjaka jedan je od razloga zašto ga kozumiramo manje nego je to poželjno. Možemo  ga neutralizirati jakom kavom, medom, jogurtom, mlijekom, žvakanjem peršina, žvakanjem klinčića. Činjenica je da neki ljudi ne podnose češnjak. Moguće su negativne nuspojave (pečenje kod mokrenja, krvarenje iz hemeroida, razdražljivost). U prevelikim količinama češnjak može štetno djelovati na bubrege i na krv. Osobe koje konzumiraju antikoagulante, kao i anemične osobe, češnjak bi trebale uzimati kontrolirano i nakon savjetovanja sa liječnikom.

“Bunch Of Garlic In The Market”- Image courtesy of phasinphoto / FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar