Čišćenje/održavanje tostera

Važno je slijediti upute proizvođača…

Kod svih električnih uređaja važno je pročitati upute za instalaciju i održavanje i pridržavati se istih.
Redovitim održavanjem tosteru se produžava vijek trajanja kao i higijenski zahtjevi kod pripreme hrane (nikome nije u interesu jesti pregorene ostatke od prijašnjih priprema).
Toster, baš kao i svaki električni uređaj, prije održavanja treba isključiti iz mreže i ostaviti da se ohladi. Ukoliko se radi o uređaju koji sadrži posudu za mrvice, jednostavnim izvlačenjem ladice mrvice se odstrane iz tostera. Posudu treba prebrisati, osušiti i vratiti u kućište, a preostale mrvice možete jednostavno istresti iz tostera u kantu za otpatke.
Ukoliko se toster redovito održava (nakon svakog korištenja) odstranjivanje zaostalih nečistoća neće biti problem. Biti će dovoljno svaki puta istresti mrvice, vlažnom krpicom odstraniti zagorene ostatke, osušiti i pospremiti za sljedeću upotrebu. Većina tostera sadrži sloj (najčešće teflonski) koji sprječava prijanjanje.

U unutrašnjost se nikada ne smiju gurati metalni predmeti kako ne bi prouzročili oštećenja dijelova tostera. Kućište uređaja i priključni vod dovoljno je obrisati vlažnom krpicom (nikako onom žičanom kako ne bi izgrebali dijelove) i potom osušiti.
Nije uputno koristiti agresivna kemijska sredstva za čišćenje.
Priključni vod nije uputno omatati oko uređaja. Neki modeli imaju spremnike za pohranu priključnog voda, a ukoliko to nije slučaj poslužite se čičak trakom ili komadom plastificirane žice kako biste vod skratili i lakše pospremili.

Djeca često i rado koriste ovaj uređaj i stoga je važno upozoriti ih na pravila rukovanja i održavanja.

“Bread Toaster”- Image courtesy of John Kasawa / FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar