Čudesni kineski bambus

Važno je ne odustati. Od koga?
Prije svega od sebe. Zatim od odnosa s drugima.

Ova biljka, kineski bambus, je simbolična jer upravo odlično oslikava trud oko odnosa sa samima sobom, s nama dragim osobama, bilo u obitelji, bilo šire: na poslu ili s prijateljima.
Kad posade sjeme ove neobične biljke, vrtlari cijele četiri godine ne mogu vidjeti ništa osim tankog izdanka. Čini se kao da proces sadnje nije uspio.

Prava istina je da biljka raste pod zemljom. Njezino veliko i vlaknasto korijenje se pod zemljom širi i jača i množi i prodire duboko u zemlju. I to je biljci jako potrebno, taj vrtlaru ‘nevidljivi’ rast. Znate li zašto? Zato što biljka u petoj godini naraste 32 metra!

Mnogo je toga u našim životima slično kineskom bambusu. Ulažemo trud i vrijeme, ideje, snagu, ljubav iznad svega, ali ponekad ne vidimo dugo vremena nikakav rezultat i to nas obeshrabri. Međutim, ako budemo strpljivi, dočekat ćemo ‘petu godinu’ i iznenaditi se.

Važno je nikada ne odustati! Prije svega, ne odustati od sebe i svoje promjene. Kada mi usvajamo promjene, ljudi oko nas se također počinju mijenjati. To je šahovsko pravilo: napravite li vi neki potez, protivnik će napraviti potez u odnosu na vaš potez.

Ivana Grabar
Integrativni gestalt terapeut i logoterapeut

www.osobniterapeut.com
Centar za partnerske odnose Krugovi

“Green Bamboo” – Image courtesy of twobee / FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar