Čuvanje kruha

Tko može odoljeti toplom, mirisnom kruhu…

Sušenje kruha ne može se spriječiti, ali se može malo odgoditi. Gluteni, proteini pšenice počinju se povezivati i stvrdnjavaju kruh. Koliko dugo će ostati svjež ovisi i o podneblju u kojem živite. U područjima sa puno vlage u zraku na sobnoj temperaturi kruh neće izdržati dugo jer vlaga potiče rast plijesni.

Zamrzavanje
Zamrzavanjem možemo sačuvati svježinu kruha na dulji rok. Ukoliko vam ostane kruha, najbolje ćete ga sačuvati zamrzavanjem. Zadržat će svježinu i do dva mjeseca. Stavite ga u aluminijsku foliju i dobro zamotajte kako hladni zrak ne bi stvorio na njemu kristale vode. Topli kruh ne smije se zaleđivati (ostavite ga da se prvo potpuno ohladi). Možete ga odmrznuti i u tosteru. Vrlo je praktično zamrznuti već narezane kriške kruha ili manja peciva. Po potrebi se mogu vaditi i praktično odmah koristiti.

Čuvanje
U drvenim kutijama kruh duže ostaje svjež nego u platičnim ili metalnim kutijama. Treba ga čuvati na suhom i tamnom mjestu, na niskoj ili sobnoj temperaturi. Na višim teperaturama kruh brže zahvati plijesan. Kruh se najbrže mijenja na temperaturi od 6-10°C, a najsporije na temperaturi od 1-2˘C. Možete ga omotati platnenom krpom.

 

Osvježavanje
Laganim zagrijavanjem kruhu možete vratiti svježinu. Netko to čini u mikrovalnoj pećnici, a može i u klasičnoj (poškropite suhi kruh sa malo vode i zagrijete u pećnici).

Topli kruh
Bolje je oduprijeti se iskušenju i uživati u friškom, ali ne toplom kruhu. Topli kruh težak je za probavu. Puno je lakši za prbavu ako malo odleži ili ako ga prepečemo.

Rukovanje kruhom
Kruh iz pećnice izlazi praktično sterilan. Kasnije ga kontaminiramo na razne načine – prljavim rukama, u posudama i na policama…

“Pain De Campagne” – Image courtesy of Simon Howden at FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar