Da ne ostane niti mrvica…

image

Priče sa prijateljima, a i vlastito iskustvo pripremanja hrane za obitelj pokazalo je da bacamo previše hrane.

U svom hladnjaku i vi sigurno možete naći neku od namirnica kojoj je istekao rok trajanja, uvenulo povrće, ostatke starog kruha ili peciva… Bačen novac. Pljuska prirodi, nezahvalnost. Tek 40% kućanstava u Hrvatskoj pojede sav kruh koji kupi, što znači da Hrvati godišnje bace oko 600 milijuna eura kruha! Bila kriza ili ne, svi bismo trebali voditi brigu o tome da iskoristimo hranu koju smo kupili (ili dobili).
Lampica naše savjesti ne bi se trebala upaliti samo kada u medijima ugledamo izgadnjelo djetešce po kojem hodaju muhe…
Svatko od nas, bio bolje ili lošije stojeći, trebao bi biti zahvalan za hranu koju ima i trebao bi paziti da hranu ne baca.

Važno je planiranje.

Izrada jelovnika par dana unaprijed najbolji je put. No, niti to nije garancija da ćete ostvariti sve što ste isplanirali. Dovoljno je da jedan član obitelji promijeni svoju rutinu (npr. pojede poslovni ručak u restoranu). Naše su bake bile vrsne u spravljanju jela od ostatake hrane. Mi smo, doduše, razmaženiji i probirljiviji, trčimo za lakšim i bržim rješenjima.
Nemojte bacati hranu! Internet je krcat raznim receptima. Ukucajte namirnice iz svog frižidera na tražilicu i vidjet’ćete što ćete sve pronaći. Od ponuđenog izaberite ono što je najbliže vašim mogućnostima, a i izboru dodatnih namirnica koje recept zahtijeva. Ponekad najslasniji obroci nastaju u najskromnijim uvjetima. Upregnite i svoju maštu. Isprobajte nešto novo, a s vremenom ćete se izvještiti i stvarati vlastite recepte.

Posebno pogodne za čuvanje su žitarice, mahunarke, temeljci, tjestenina. Ponekad namjerno možete skuhati veću količinu neke namirnice kako biste si sutradan uštedjeli vrijeme kuhanja.
I još jedna jako važna napomena: nemojte hranu bacati, ali nemojte je zato niti ubacivati u sebe u ako niste gladni. Ako je ne možete nikako iskoristiti, a niste gladni, tada je bolje baciti je nego ubaciti u sebe kao da ste kanta za otpatke.

ostavite svoj komentar