Dan bez dima

cigarette-1642232_640

Nacionalni dan nepušenja…

Više od deset godina (od 2003. godine) obilježavamo Hrvatski dan bez dima. Cilj obilježavanja je osvijestiti građane o opasnostima pušenja i prednostima prestanka i nepušenja.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je rezultate istraživanja Europskog statističkog ureda (Eurostata), prema kojima u Hrvatskoj puši gotovo trećina stanovnika (od kojih velika većina svakodnevno, 20 do 30 cigareta dnevno). Sa pušenjem se počinje u prosjeku sa 17 godina. Više od polovice pušača pokušalo se odviknuti, a to je uspjelo relativno malom postotku (16%) po čemu smo pri dnu europske ljestvice.

U našoj zemlji od posljedica pušenja godišnje umire oko 14.000 osoba, u svijetu oko šest milijuna. Pušenje spada među najčešće i najteže ovisnosti i uzrok je smrti u gotovo 20% svih smrtnih slučajeva. Svakih osam sekundi jedna osoba u svijetu umre od posljedica bolesti povezane sa pušenjem. Pušači umiru u prosjeku desetak godina ranije od nepušača.

cigarette-2011189_640Prognoze za 21. stoljeće nisu vedre – od posljedica pušenja umrijeti će milijarda ljudi. Najčešće je riječ o bolestima koje su direktno povezane sa pušenjem – kroničnoj opstruktivnoj plućnoj bolesti (KOPB), raku pluća, raku usne šupljine, raku grla, jednjaka, ishemičnoj bolesti srca, aneurizmi aorte, raku mokraćnog mjehura, raku gušterače, moždanom udaru. Rizici od raka su 4,5 puta veći zbog dužine pušačkog staža nego zbog broja popušenih cigareta dnevno.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da u našoj zemlji sve više pušača ima u ženskoj populaciji i među mladim ljudima. Po udjelu pušačica Hrvatska prednjači u Europi.

Svaki je dan dobar za prestanak pušenja.

Kad god odlučili živjeti bez dima donijeli ste dobru odluku za sebe i svoje zdravlje – rekli ste ‘veliko da’ kvalitetnijem življenju. Već desetak tjedana po prestanku poboljšava se cirkulacija, poboljšava se funkcija pluća i lakše se diše, smiruje se kašalj i otežano disanje, smanjuju se zdravstveni rizici povezani sa pušenjem…

Za one koji žele prestati pušiti i trebaju profesionalnu pomoć tu je i „Škola nepušenja“ pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Škola nepušenja zasniva se na primjeni psihoterapijsko-edukativno modela odvikavanja od pušenja.

http://www.stampar.hr/hr/novosti/skola-nepusenja-profesionalna-pomoc-zainteresiranim-pusacima-koji-zele-prestati-pusiti

Koje se sve promjene događaju u našem tijelu po prestanku pušenja pročitajte … ovdje

Photo courtesy of Finda Photo and Pixabay.

ostavite svoj komentar