Datulje

Preslatke, a prezdrave…

Datulja (lat. Phoenix dactilyfera) je plod palme koja potječe iz sjeverne Afrike te je poznata u stotinjak formi i kultivara. Te se palme uzgajaju u više od 40 zemalja svijeta, između ostalih, u Pakistanu, Iraku, Iranu, Alžiru, Saudijskoj Arabiji, Americi, Španjolskoj, Turskoj i dr. Uspijeva i u našim krajevima, ponajviše u okolici Splita i na otoku Hvaru. Doseže visinu od 20-30 m. Ima specifično deblo izraženih pravilnih usjeka oblika paralelograma. Ostatci peteljki pri vrhu se pretvaraju u bodlje koje nalazimo i na bazi samih peteljki. Krošnja palme je rjeđa, listovi dugi 5-6 m, zelenoplave ili zelenosive boje.ID-10050041

Datulje su vrlo slatko voće, koje se sastoji od mes

natog dijela i koštice (sjemenke). Mogu se konzumirati suhe, polusuhe i svježe.
Jestivi, mesnati dio ploda sadrži 44-88 % ukupnih šećera, cijeli niz minerala (kalij, željezo, magnezij, fosfor, fluor, selen i dr.) i vitamina (C, B1, B2, A, niacin), proteine, masti, vodu, i visok sadržaj prehrambenih vlakana (ovisno u stupnju zrelosti biljke). Energetska vrijednost 100 g datulja iznosi 250 Kcal.

ID-100339771Datulje, sadrže čak 23 amino kiseline. Sadrže lutein, najvažniju poirodna tvar za zdravlje ljudskog oka i kože, i zaeksantin, također važan za zdravlje očiju.Od viamina sadrži vitamin C i A, niacin, B1 i B2.

Zbog sastava – različitih esencijalnih nutrijenata i zbog mogućih pozitivnih učinaka na zdravlje, datulje se mogu smatrati idealnom namirnicom. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Izvrsne su i za djecu. Osobama koje pate od pretilosti savjetuje se ne pretjerivati s datuljama jer sadrže dosta šećera. Osobama koje pate od povišenog šećera u krvi savjetujemo posavjetovati se s obiteljskim liječnikom.

Od dvije ili tri datulje dnevno  možete imati samo koristi.

“Dates Fruit” – Image courtesy of arkuso at FreeDigitalPhotos.net
“Bowl Of Fresh Dates”- Image courtesy of rahhal at FreeDigitalPhotos.net
“The Date-palm. Palm Plant” – Image courtesy of kangshutters at FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar