Dezinfekcija prostora eteričnim uljima

Ne bismo li umanjili mogućnost zaraze virusom COVID-19 (kao i drugim virusima i bakterijama) primorani smo svakodnevno dezinficirati prostor, stvari, površine, ruke i dr.  COVID-19 širi se s osobe na osobu, relativno brzo i lako.

Međutim, stručnjaci tvrde da se na broj novozaraženih može značajno utjecati nizom preventivnih mjera kao što su dezinfekcija prostora i predmeta, pranje ruku, izbjegavanje bliskih kontakata i kontakta s oboljelima, rana detekcija i izolacija oboljelih, samoizolacija njihovih bliskih kontakata i dr. Virus se uglavnom prenosi kapljičnim putem pri kihanju i kašljanju, kao i indirektno putem kontaminiranih ruku izlučevinama oboljele osobe s obzirom da virus može preživjeti nekoliko sati na površinama kao što su stolovi, ručke na vratima, površine predmeta koje dotiče mnogo ljudi.

Sredstva za dezinfekciju koja kupujemo u trgovinama i ljekarnama prilično su skupa i k tome agresivna. Alternativu možemo pronaći u ljekarni iz prirode. Na raspolaganju imamo cijeli niz prirodnih proizvoda poput eteričnih ulja antivirusnih i antibakterijskih svojstava. Njima možemo dezinficirati stvari, kožu, kosu, odjeću, obuću, ali i zrak u prostoru u kojem boravimo.

Essential Oils, Essential Oil Diffuser

Eterična ulja s antivirusnim djelovanjem su: čajevac, ravensara, niauli cineol, eukaliptus radiata i mirta cineol. Primjenjuju se na razne načine. Najpopularniji  i narašireniji način raspršivanja eteričnih ulja je upotrebom mirisnih lampica što je sasvim dovoljno želimo li prostor osvježiti mirisima. Želimo li postići terapeutski efekt (tj. da eterična ulja ubijaju viruse u zraku) raspršivanje putem lampica nije najbolji način budući da se eterična ulja u lampicama griju i pod djelovanjem povišene temperature mijenjaju svoj kemijski sastav. Zato preporučamo korištenje difuzera koji raspršuju hladna eterična ulja. Na taj način ulja zadržavaju svoj originalni kemijski sastav i daleko su djelotvornija. Difuzerom raspršena  2%-tna mješavina eukaliptusa i čajevca ubija više od 70 % bakterija i virusa prisutnih u zraku.

U difuzer ili u lampicu stavimo željenu mješavinu, u ovom slučaju onu koja pročišćava, vlaži i dezinficira zrak te ujedno olakšava disanje.

Postoji niz mješavina koje, osim što dezinficiraju i pročišćavaju zrak, djeluju opuštajuće, antidepresivno, potiču imunosni sustav i dr.

Ova svojstva eteričnih ulja možemo iskoristiti kako u vlastitom domu tako i u radnom prostoru (npr. uredu) i u automobilu.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar