Dijabetes – dramatično raste broj oboljelih

ID-10062108

S prevencijom treba početi što ranije…

Od šećerne bolesti danas boluje oko 350 milijuna osoba što je dvostruko više nego prije 30 godina. Dramatična progresija ove bolesti povezuje se sa modernim (čitaj sjedalačkim) načinom života, modernom prehranom, pretilošću, stresom, genetskim predisozicijama, virusima, toksinima…

Cijenu ovakvog načina života plaćaju i djeca sve većim udjelom u postotku oboljelih od dijabetesa. Većina oboljelih u Hrvatskoj (između 120 i 190 tisuća oboljelih osoba) boluje od dijabetesa tipa 2, a broj djece oboljele od dijabetesa tipa 1 (dijabetes melitus) u stalnom je porastu.
Djeca iz visokorazvijenih država (posebno SAD-a) sve su izloženija dijabetesu tipa 2 koji se direktno povezuje sa nezdravom prehranom i pretilošću. Kod mladih ljudi dijabetes tipa 2 izaziva veće komplikacije (povišen tlak, poremećeni rad bubrega) nego dijabetes tipa 1.
Pravi uzrok bolesti još se uvijek ne zna, ali se debljina i ubrzani rast djece navode kao čimbenici koji uvelike utječu na razvoj bolesti.ID-100161678
Dijabetes tipa 1 autoimuna je bolest koju karakterizira mala količina inzulina u organizmu zbog čega glukoza ne dospijeva iz krvi u stanice nego se izlučuje urinom. Glukoza povlači i vodu za sobom pa zbog toga oboljeli više žeđa, pije i češće mokri.

Razvoj ove bolesti kod djece je brz, a simptomi bolesti prisutni su oko tri do četiri tjedna. Ukoliko se bolest ne dijagnosticira na vrijeme može doći do metaboličkih poremećaja (nakupljanja ketona u krvi) koji se manifesira osjećajem mučnine, povraćanjem, bolovima u želucu, bljedilom, umorom, voćnim mirisom daha, ubrzanim disanjem, poremećajima svijesti…
Dijabetes se najčešće otkrije u dobi između 10 i 13 godina kada je fiziološka potreba za inzulinom veća nego inače (zbog puberteta, intenzivnijeg rasta, djelovanja hormona i dr.). Jednom kada je postavljena dijagnoza dijabetesa, jedini je lijek inzulin, uz pridržavanje pravilne prehrane, primjerenu tjelesnu aktivnost i samokontrolu. Uz sve navedeno, djeca obljela od dijabetesa mogu živjeti aktivno poput svojih vršnjaka.

Učestalo mokrenje, zamagljen vid, urin koji miriše na aceton, gljivične infekcije, intenzivna glad i pojačana žeđ, mršavljenje, umor i manjak energije neki su najuočljivijih simtoma dijabetesa tipa 1, no dijabetes tipa 2 nema tako izražene simptome što ga čini još opasnijim.

Dijabetes tipa 2, koji je i najčešći oblik bolesti, javlja se onda kada gušterača ne može stvarati dovoljnu količinu inzulina za potrebe organizma tj, kada se proizvedeni inzulin ne koristi učinkovito.
Sjedenje pred ekranima (TV i računala)i konzumiranje neadekvatne hrane (brze hrane i gaziranih napitaka prvenstveno)značajno utječu na pojavu pretilosti što povećava rizik obolijevanja (u 80% slučajeva oboljeli su pretile osobe).

Uravnotežena, raznovrsna i redovita prehrana (više manjih obroka) i dovoljno kretanja djeci su neophodni za pravilan rast i razvoj i prevenciju obolijevanja od niza bolesti pa i dijabetesa.

Roditeljima skrećemo pozornost na važnost prepoznavanja simptoma dijabetesa jer se komplikacije mogu izbjeći ukoliko se reagira pravodobno.

Images courtesy of David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar