Djeca i odgovornost

Odgovornost započinje s osobnom odgovornošću…

Učenje odgovornosti životni je proces s kojim roditelji upoznaju djecu. Djeca imaju ograničenu svijest za odgovornost i tek započinju učiti vještine koje su nužne kako bi netko postao odgovorna osoba. Djeca kojoj se daju odgovornosti za zadatke koje su u stanju učiniti imaju veći osjećaj obiteljske pripadnosti, a ujedno im se razvija uvjerenje da značajno pridonose u životu.

Učenje odgovornosti znači učiti i misliti o osjećajima drugih i pravedno se odnositi prema ljudima, govoriti istinu, čak i kada to znači priznati pogrešku, učiniti pravu stvar, čak i kada to znači da neće biti po njihovom ili da neće dobiti nešto što žele, razvijati samokontrolu, cijeniti sebe i svoja postignuća, biti zadovoljan s vlastitim ponašanjem, onim što možeš učiniti i postizati nove stvari.

images (9)Djeca najbolje uče iz iskustva, prvenstveno oponašanjem. Dijete će većinu vremena propustiti poslušati ono što roditelj kaže, ali će nepogrešivo oponašati roditeljske riječi i ponašanja. Čineći ono što želimo da naša djeca čine, osiguravamo našoj djeci najboljeg učitelja. Zato trebate pronaći načine u svakodnevnom životu kako biste im pokazali kako odgovornost izgleda i omogućili im da je prakticiraju. Naučite dijete da prihvaća odgovornost za svoja djela, dobra i loša. Raspravljajte o tome što vi mislite da radite dobro i što mislite da još morate popraviti.
Kada napravite pogrešku, priznajte je i recite djetetu što ste mogli učiniti da stvar napravite bolje. Ohrabrite dijete da prihvati pohvalu za stvari koje je dobro napravilo, ali i da prihvati odgovornost za pogreške. Pokažite mu da vjerujete u njegovu sposobnost prihvaćanja odgovornosti.
Osobna odgovornost znači da sam sam odgovoran za ono što činim, ono što osjećam i ono što želim.

Preuzimajući odgovornost od djeteta, rješavajući njegove „bitke“ umjesto njega, djetetu ne šaljemo poruku da je sposobno donositi svoje odluke i da je za njih odgovorno. Djeca će velikom većinom napraviti ono što roditelj očekuje od njih. Ako roditelj od njih ne očekuje da budu odgovorni za sebe, ako neke stvari „odrađuje“ umjesto njih, djeca će pristati na to.

Kako bi dijete naučili odgovornosti moramo ga pustiti da radi stvari za koje je sposobno. Pustiti ga da se rasplače ako je tužno ili ljuto (to je savršeno normalna reakcija) jer će jedino tako naučiti nositi se s tugom i ljutnjom. Pustiti ga da se samo obuče kada bude sposobno za to, jer jedino će tako naučiti se samo oblačiti. Ako kaže da će nešto učiniti samo, pustiti ga. Pogriješiti će, sigurno. Ali tek kad pogriješi dijete može naučiti ispravljati svoje greške..

Što učiniti da djeca uspiju u izvršavanju svojih odgovornosti:

  • Kućni poslovi, zadaci i očekivanja moraju odgovarati njihovim godinama i stupnju razvoja. Djeca ne mogu izvršavati zadatke za koje još nisu spremna.
  • Da bi uspješno izvršili neki zadatak, djeci je potrebna pomoć i stalno podsjećanje. Većina djece neće biti u stanju potpuno uspješno obaviti svakodnevne zadatke poput oblačenja, bez podsjećanja ili nadgledanja do svoje 10. godine.
  • Zadaci moraju biti izvedivi, a veliki zadaci pojednostavljeni na ‘korake’ i jasno pojašnjeni, tako da ih djeca lakše percipiraju i nauče.

Djeca će se teže naučiti odgovornosti kada:

  • Svakodnevne poslove i zadatke ispunjavaju jer se boje kazne ili ozljede.
  • Kada im nije dopušteno da snose posljedice za svoje postupke.
  • Kada ih se često ‘spašava’ od neugodnih situacija, pa čak i onda kada to uistinu nije nužno.
  • Djeca koja lako gube koncentraciju možda će trebati više pomoći pri učenju ispunjavanja svojih dužnosti.
  • Djeca će često rado pomoći u zadacima koji su im novi i nepoznati, ali vrlo lako izgube interes ako se ponavljaju više puta.
  • Davanje djeci stvarnih zadataka koji pomažu obitelji može ih ohrabriti da čine još i više, ali im mogu dati i snažan osjećaj priznanja i sposobnosti.

Učenje odgovornosti je proces. Budite ustrajni!

Pripremila pedagoginja Mihaela Čunčić, prof
OŠ Velika Mlaka, veljača 2013.

ostavite svoj komentar