Dobra kava

3548422_f520

Okus, miris kave i trenuci u kojima je guštamo čine je posebnom.

Pijemo je ujutro, neposredno nakon buđenja, pijemo je u pauzi, na kavu odlazimo sa prijateljima.

Da biste i prije ispijanja prepoznali dobru kavu, pročitajte…

Ne zna svatko skuhati dobru kavu. Za to treba posjedovati kvalitetnu kavu, znanje, tehniku i sposobnost. Lošim načinom spravljanja može biti upropaštena i najkvalitetnija kava. Uz to, važna je i kvaliteta vode, temperatura, vlaga…

Kupljenu, svježe prženu kavu treba držati na hladnom i suhom mjestu u hermetički zatvorenoj posudi. Melje se neposredno prije spravljanja. Određene metode spravljanja zahtijevaju odgovarajući mlin.
Voda treba biti svježa, meka, filtrirana . Oprema i pribor za spravljanje i posluživanje kave trebaju biti čisti i suhi. U pravilu na dl vode ide 10 g kave.
Mlijeko koje se dodaje kavi treba biti svježe, ne trajno i vruće jer hladno mlijeko utječe na aromu i okus kave.
Kava se ulijeva u tople, porculanske šalice. Kavu ne valja podgrijavati.

Savršena pjena znak je dobrog espressa. U boji pjene očitava se svaka pogreška u mljevenju, temepraturi, vremenu filtracije. Svjetla, tanka i prozirna pjena znači – loš espresso. Pjena čuva aromu i pojačava odlike kave.
Dobar capuccino prepoznaje se prvo po pravilnoj, kremastoj, kompaktnoj i na sredini uzdignutoj pjeni koja ima tanki smeđi rub uz rub šalice.
Za cappuccino se upotrebljava hladno, obrano, svježe mlijeko koje se mora zagrijati na temp. između 62°C i 68°C.

Uz kavu se u opravilu poslužuje čaša vode. Dobar barista to zna i neće čekati da ga gost zamoli čašu vode.. Ukoliko ste čest gost, dobar barista zna kakvu kavu pijete, bez obzira kakvi su vaši zathtjevi.
Dobra kava je ona koja vama odgovara, a zadovoljan gost trebao bi biti imperativ svakom ugostitelju.

ostavite svoj komentar