Dobra kava

Okus, miris kave i trenuci u kojima je guštamo čine je posebnom.

Pijemo je ujutro, neposredno nakon buđenja, pijemo je u pauzi, na kavu odlazimo sa prijateljima.

Da biste i prije ispijanja prepoznali dobru kavu, pročitajte…

Ne zna svatko skuhati dobru kavu. Za to treba posjedovati kvalitetnu kavu, znanje, tehniku i sposobnost. Lošim načinom spravljanja može biti upropaštena i najkvalitetnija kava. Uz to, važna je i kvaliteta vode, temperatura, vlaga…

Kupljenu, svježe prženu kavu treba držati na hladnom i suhom mjestu u hermetički zatvorenoj posudi. Melje se neposredno prije spravljanja. Određene metode spravljanja zahtijevaju odgovarajući mlin.
Voda treba biti svježa, meka, filtrirana. Oprema i pribor za spravljanje i posluživanje kave trebaju biti čisti i suhi. U pravilu na dl vode ide 10 g kave.
Mlijeko koje se dodaje kavi treba biti svježe, ne trajno i vruće jer hladno mlijeko utječe na aromu i okus kave.
Kava se ulijeva u tople, porculanske šalice. Kavu ne valja podgrijavati.

Savršena pjena znak je dobrog espressa. U boji pjene očitava se svaka pogreška u mljevenju, temperaturi, vremenu filtracije. Svjetla, tanka i prozirna pjena znači – loš espresso. Pjena čuva aromu i pojačava odlike kave.
Dobar cappuccino prepoznaje se prvo po pravilnoj, kremastoj, kompaktnoj i na sredini uzdignutoj pjeni koja ima tanki smeđi rub uz rub šalice.
Za cappuccino se upotrebljava hladno, obrano, svježe mlijeko koje se mora zagrijati na temp. između 62°C i 68°C.

Uz kavu se u pravilu poslužuje čaša vode jer je kava diuretik (tjera na izmokravanje). Dobar barista to zna i neće čekati da ga gost zamoli čašu vode…
Dobra kava je ona koja vama odgovara, a zadovoljan gost trebao bi biti imperativ svakom ugostitelju.

Photo courtesy of PIxabay

ostavite svoj komentar