Dunja

Na ormarima naših baka …

Poznata još i kao zlatna jabuka ili sidonijska kruška, dunja je nekad bila omiljeno i rasprostranjeno voće diljem Europe. Potječe iz jugozapadne Azije i Mediterana.
T o je sezonsko voće koje cvate u svibnju i lipnju, a dostupno nam je od rane jeseni pa sve do mjeseca siječnja. Može biti raznih oblika: kruškolika, ovalna, kvrgava ili okrugla. Njezin plod izrazito je tvrd, kora dunje je grubo vunasta, a tijelo neobična okusa.
Kasno dozrijeva i bere se onda kada plod promijeni boju iz zelene u žutu. Većina sorti ima pretvrd i pretežek plod koji se ne konzumira sirov. Od dunja se rade marmelade, pekmezi, pudinzi, kompoti… Konzumira se i kuhana, pirjana, pržena.
Zbog aromatičnog okusa i mirisa dodaje se voćnim kolačima, džemovima i raznim drugim jelima. Od dunje se dobiva izuzetan liker.
Najbolje ju je čuvati na sobnoj temepraturi dok potpuno ne dozrije, požuti i počne puštati ugodan, na daleko poznati miris. Duljim stajanjem postaju brašnaste pa ih je dobro po dozrijevanju što prije iskorisiti. Svojom aromam prodiru i u druge plodove pa ih treba čuvati odvojeno, a jednom kada se zarežu brzo oksidiraju i treba ih odmah upotrijebiti.
Dunja posjeduje i neka ljekovita svojstva.
Svježi plod dunje bogat je željezom, a sadrži i kalij, kalcij, megnezij, natrij, sumpor, flor i balkar, karoten, vitamine B1 i B2, vitamin C i niacin. Sadrži dijetalna vlakna i pektin. Pomaže kod probavnih smetnji i regulaciji kolesterola (pektin snižva loš LDl kolesterol, a povisuje dobar HDL kolesterol). Zbog sadržaja kalija koristan je i u regulaciji povišenog krvnog tlaka.
Listovi i sjemenke dunje ublažavaju upalne prcese u ždrijelu, tonzilama i dišnim putovima. Sjemenke sadrže masti, tanin, pektin, šećer, jabučnu kiselinu, amigdalin i protid. Sjemenke se mogu staviti u vodu dok ne pustae sluz koja zbog visokog sadržaja pektina i tanina djeluje kao antiseptik i odlična je za liječenje upalnih proseca, opeklina, otvorenih rana i upale očiju.
Sok i meso od pečene ili kuhane dunje odlično su sredstvo protiv povraćanja i djeluju blagotovorno na probavni sustav i smanjuju upalne procese.
U kozmetici se dunja koristi kao vosak (dunjin vosak) koji na koži stvara zaštitni film, a ne ometa disanje kože, te ekstrakt dunjinog sjemena koji osigurava koži vlagu.

ostavite svoj komentar