Eterično ulje čajevca

teatreeimage (426 x 282)

Dragocjeno ulje neuobičajenih ljekovitih svojstava…

Ulje čajevca (Melaleuca alternifolia, Myrtaceae) blijedo je zlatne boje, svježeg mirisa, a dobiva se iz lišća zimzelenog grmolikog drveta Melaleuca alternifolia koje raste u relativno malom, močvarnom predjelu Australije. To drvo izraste do visine od 7 metara, listovi su mu uski i mekani (podsjećaju na iglice), a cvate malim bijelim ili žućkastim cvjetovima.
Godišnje se u Australiji proizvede oko 400 tona tog dragocjenog eteričnog ulja. Ulje se dobiva destilacijom pomoću vodene pare iz listova i vrhova grančica drveta. Koristi se u medicinske i kozmetičke svrhe (sapuni, šamponi, paste za zube, balzami za usne, kreme i sl.).
Ulje sadrži razne mono i seskvi-terpene kao i aromatičke komponente. Monoterpeni čine 80 – 90% sastava eteričnog ulja. Sastav ulja može blago varirati ovisno o načinu uzgoja, klimi i zemljištu na kojem je uzgojeno.
Eterično ulje čajevca je vrlo stabilno kada se drži u tamnim bočicama uz povremeno otvaranje i izlaganje svjetlosti. Stabilnost ovog ulja nešto je slabija u gotovim pripravcima, tako da kreme, losioni, gelovi i uljne mješavine ne smiju stajati tijekom dužeg vremenskog perioda.
Antiseptička i antibakterijska svojstva eteričnog ulja čajevca od davnina se koriste u tradicionalnoj medicini na području Australije od kuda dolazi.
Širi interes prema ovoj biljci pokrenula sa istraživanja koja su potvrdila neuobičajena ljekovita svojstva čajavca (nazivaju ga ‘autralskim čudom’).
Ulje čajevca je učinkovito sredstvo protiv bakterija, gljivica i virusa Herpes simplex), ima antiupalna svojstva, stimulira i jača imunitet. Ovo ulje djelotvorno je i kod blagogo do srednje tešjkog oblika akni. Cijeli niz kozmetičkih proizvoda sadrži ovo vrijedno ulje. U aromaterapiji koristi se kod dišnih infekcija, infektivne upale crijeva, urogenitalnih infekcija, kožnih infekcija, već spomenutih akni, općeg umora i dr.
Kao i druga eterična ulja, čajevac može izazvati iritaciju kože i sluznica ukoliko se nanosi na kožu u koncentriranom obliku (uobičajena koncentracija koja se koristi na koži je 5-10%). Uneseno oralnim putem, u većim dozama, ovo je ulje toksično. Nerazrijeđeno ulje obično se koristi za liječenje gljivičnih infekcija noktiju. Kod osjetljivih osoba i onih koji su skloni alergijama potreban je poseban oprez. Pravilnim korištenjem ulje je sigurno i netoksično, ne izaziva ozbiljnije nuspojave. Kod osjetljivijih osoba može doći do osipa. To može biti ozbiljniji problem ukoliko je koža od prije iziritirana ili ako osoba boluje od neke kožne bolesti.
Kako biste izbjegli eventualne nuspojave i provjerili postoji li alergijska reakcija, preporuka je isprobati ulje na manjoj i manje osjetljivoj površini kože.
Trudnicama i dojiljama ne preporuča se primjena ovog ulja (nema dovoljno znanstvenih dokaza za sigurnost korištenja).
Osim u medicinske i kozmetičke svrhe, ulje čajevca vrlo je korisno i kao prirodno sredstvo za čišćenje i dezinfekciju doma.

ostavite svoj komentar