Hrana koju bismo trebali izbjegavati

food-3348861_640

Sve je veći broj pretilih osoba, posebno djece, što je posljedica, između ostaloga i nepravilnih prehrambenih navika.

Na ‘crnoj listi’, onoj koju bismo trebali izbjegavati, su gazirana i negazirana, slatka pića, pogotovo ona koja sadrže kofein. Izbjegavati bismo trebali i margarine, mesne prerađevine (posebno paštete i hrenovke), instant juhe i slične namirnice koje sadrže puno soli i raznih aditiva.

Posebno popularni među djecom su industrijski deserti koji sadrže veliki udio masnoća, šećera, konzervansa. Premda se reklamiraju kao proizvodi namijenjeni djeci, obogaćeni nutrijentima važnim za pravilan rast i razvoj, riječ je uglavnom o marketinškim trikovima.

Gotovi keksi i grickalice sadrže nezdrave masnoće, puno šećera, prevelike količine soli, umjetnih boja, konzervansa i dr.

Pekarski proizvodi od bijelog brašna, pogotovo oni prženi ili oni od masnih tijesta također su namirnice koje treba izbjegavati. Djeca se na njih ‘navuku’ pa teško prihvaćaju jednostavne, zdrave namirnice.

Jedno britansko istraživanja pokazalo je da jedno od troje djece u Britaniji svakodevno konzumira čips. ID-100375433
Kod nas situacija postaje slična. Ako ne konzumiraju čips, djeca konzumiraju druge grickalice i to svakodnevno. Većina roditelja također prečesto konzumira takvu vrstu hrane pa djeca nemaju prijeko potrebne pozitivne uzore.

Ipak, epidemijski razmjeri pretilosti među djecom i odraslom populacijom trebali bi nam dati pozitivan impuls za promjene u smjeru.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar