Hren

Hren (lat. Amoracia rusticana) je biljka zelenog lišća i bijelog korijena izrazito ljutog okusa. Raste kao samonikla biljka, uzgaja se i prerađuje.
Od davnina se upotrebljavao kao ljekovita biljka. Pradomovina ove povrtne kulture je središnja i jugoistočna Europa. Vasabi, japanski hren, ima okus sličan europskom hrenu s tom razlikom što je vasabi zelene boje, a domaći hren bijele.
Hren vjerojatno spada među najmanje upotrebljavane ljekovite biljke, što je prava šteta, budući da se radi o iznimno vrijednoj namirnici.
Prirodni je antibiotik, odličan izvor vitamina C i kalija, dobar izvor vitamina B1 (tiamina), vitamina B6 (piridoksina), željeza i kalcija, a sadrži i manje količine vitamina B2 (riboflavina), magnezija i fosfora.

imagesU prehrani se najčešće koristi korijen hrena premda su i mladi listovi biljke bogati niozom vrijednih nutrijenata i odlični za salate.
To je niskokalorično povrće, antiobiotskog djelovanja i antikancerogenih svojstava. Hren podiže imunitet, štiti od prehlada i gripe, pospješuje probavu, potiče cirkulaciju i rad srca, djeluje antibakterijski, djeluje kao diuretik, odličan je kod dišnih tegoba, koristan kod reumatizma, kod ukočenih mišića i zglobova, pomeže kod glavobolje (udisanjem naribanog hrena ili polaganjem listova hrena na bolna mjesta). Odličan je detoksikator organizma.
Nije podoban za osobe s osjetljivim želucem, s bubrežnim problemima i s problemima sa štitnjačom.
Sprječava rast štetnih bakterija u hrani pa djeluje i kao prirodni konzervans.
Kod kupnje treba paziti da korijen bude čvrst i neoštećen. Čuvati ga treba u dobro zatvorenoj posudi u zamrzivaču ili na hladnom kako bi sačuvao aromu.
U svježem stanju hren najčešće ribamo i takav dodajemo raznim umacima, vrhnju, kombiniramo ga s jabukama jer jabuka ublažava njegov oštar miris i aromu.
Korijen se uvijek riba na sitno ili reže na kolutiće, ne kuha se jer se kuhanjem uništava eterično ulje koje sadrži. Prije korištenja preporučuje se korijen hrena ostaviti da stoji u vodi 24 sata.
Nakon toga može se naribati u vrhnje, s jabukom, začinjen ocrtom, dodati u pire-krumpir, u juhu, po želji. Odličan je dodatak sendviču s pečenim ili kuhanim mesom, kuhanoj šunki, jajima…

ostavite svoj komentar