Indukcijski štednjak

Indukcijska tehnologija znači brže, ekonomičnije i sigurnije kuhanje.

Indukcijske grijače ploče slične su klasičnim staklokeramičkim pločama, ali samo vizualno. Princip rada indukcijske ploče posve je drugačiji od principa po kojem funkcionira staklokeramička ploča. Indukcijske ploče omogućavaju iznimno kratko zagrijavanje i brze reakcije na svaku promjenu stupnja snage rada (pojačavanje ili smanjivanje ).

Toplina se razvija u dnu same posude, a ne na ploči za kuhanje. Nije svako posuđe prikladno za kuhanje na indukcijskim pločama – samo posuđe s kojim ploča može zatvoriti magnetski krug, posuđe koje sadrži u svojoj strukturi željezo. Posuđe koje je prikladno za rad na indukcijskim pločama na dnu posude ima oznaku indukcije.

Vrijeme hlađenja ploče nakon kuhanja također je vrlo kratko. Staklokeramička površina oko posude ne zagrijava se, postupak čišćenja i održavanja je vrlo jednostavan. Kod prolijevanja nema ljepljenja i zagorijevanja jer se sama ploča ne zagrijava iznad temperature kuhanja. Npr. ukoliko ste kuhali tjesteninu, voda nikako ne prelazi temperaturu ključanja od 95°C pa tako niti kuhalna ploča nije zagrijana iznad te temperature. Kod klasične kuhalne staklokeramičke ploče razvija se temperatura do 550°C, a kod indukcijske ploče temperature su u rasponu od 50°C – 200°C (temperatura prženja ulja).

Indukcijski štednjak troši malo energije jer je njegova iskoristivost do 90%. Idealan je za pripremu obroka – kako onih brzinskih tako i onih za koje je potrebno dugo kuhanje i posebno onih osjetljivih jela, za koja je važna brza promjena temperature. Osjetljive namirnice je moguće pripremati jedino na indukcijskim pločama, na vrlo niskim temperaturama kako bi se sačuvali vrijedne sastojci iz namirnica.

 

ostavite svoj komentar