Intolerancija na hranu

Možda je problem u tome…

Umor, slaba koncentracija, probavne smetnje, loš san, problemi sa tjelesnom težinom, problemi sa respiratornim sustavom, reproduktivni problemi, pospanost nakon jela, nemir, promjene raspoloženja, depresija, migrena, natečeni zglobovi, bolovi u mišićima, promjene na koži, anemija, pojačana želja za određenom hranom i dr. simptomi su intolerancije na hranu.

Simptomi intolerancije značajno variraju od osobe do osobe, a često nas navedu na krivi trag. IgE antitijela kod alergije stvaraju jasnu i burnu sliku koja svjedoči o uzroku i posljedici, dok se kod intolerancije simptomi javljaju par sati do dva dana nakon uzimanja hrane ili pića.
Intolerancija na hranu nije isto što i alergija na hranu. Alergija je jedan vrsta imunološkog odgovora (povezane sa stvaranjem IgE protutijela), a intolerancija nahranu, druga vrsta imunološkog odgovora (povezane sa stvaranjem IgG protutijela). Intolerancija hrane može proizvesti simptome  kao što je alergija na hranu, ali imunološki sustav nije uključen u te reakcije na isti način.
Intolerancija na laktozu ne spada u ovu vrstu intolerancije (nije imunološka reakcija, nego posljedica nedovoljne aktivnosti sprecifičnog enzima).
Često su uzrokovane različitim organskim tvarima koje su prirodni sastojak hrane (životinjskog i biljnog porijekla), a rjeđe aditivima, konzervansima, bojama… I prirodni i umjetni sastojci hrane uzeti u dovoljnim količinama mogu uzrokovati štetne reakcije kod osjetljivih ljudi, a stupanj reakcije varira od osobe do osobe.
Konzumacija prekomjernih količina određene hrane preopterećuje obrambeni sustav, a u kombinaciji sa povećenim stresom i jedenjem na brzinu ide u prilog porastu intolerancije na hranu.
Zanimljiva je činjenica da probleme često izaziva hrana za kojom često imamo potrebu.
Okidač može biti virusna infekcija, bolest ili utjecaj zagađenog okoliša. Češće se javlja kod žena, vjerojatno zbog toga jer brojne tvari iz hrane oponašaju hormone karakteristične ženama.
Intolerancija na hranu, ukoliko se ne utvrdi, može uzrokovati ozbiljne i dugoročne zdravstvene probleme.
Korisna pomoć u dijagnozi su eliminacijske dijete, a jedina sigurna metoda dokazivanja intolerancije na određenu hranu je test intolerancije na hranu. Ovim testom se dokazuje patološka prisutnost specifičnih IgG antitijala. Kombinacija genetske raznolikosti, utjecaja okoliša, načina prehrane i životnih navika individualna je te je i interpretacija testa intolerancije na hranu individualna. Koja količina i koja kombinacija namirnica čini donju granicu za pojavu simptoma također varira.

U prvoj, inicijalnoj fazi liječenja, iz prehrane je potrebno izbaciti sve namirnice za koje se utvrdilo da postoji bilo koji stupanj intolerancije. U drugoj fazi liječenja tzv, fazi održavanja, izbjegavaju se namirnice sa visokim stupnjem intolerancije. Kao što simptomi nisu burni i ne dolaze naglo, tako se i njihova eliminacija očekuje tek za 4-6 tjedana. Pri promjeni jelovnika uzima se u obzir zdravstveno stanje osobe, način života, genetski zapis i dr.
Kod nekih osoba i neke hrane nakon eliminacije može doći do tzv. „withdrawal“ sindroma, posebne želje za tim namirnicama i blažim pogoršanjem, no ti simptomi prođu nakon par dana.

ostavite svoj komentar