Izazovi prijateljstva u adolescenciji

ID-10075686

Još jedan u nizu izazova…

Pred kraj osnovne i početkom srednje škole adolescenti se intenzivnije suočavaju sa izazovima prijatejstva. Život adolescenata opterećen je intenzivnim tjelesnim promjenama, školskim obevezama, odnosom s roditeljima, i pojačanim pritiskom od strane vršnjaka.

Neki adolescenti podršku i savjet traže od svojih roditelja, većina ne. Nastoje se sami suočiti sa izazovima koji su pred njima, neki s više, neki s manje uspjeha.

Utjecaj vršnjaka u toj dobi može biti veoma jak i može značajno utjecati na njihovo ponašanje. Neki adolescenti pod pritiskom svojih vršnjaka, u želji da budu prihvaćeni, počnu raditi stvari atipične za njihov karakter. Mnogi žele izrazito puno vremena provoditi sa prijateljima, počnu konzumirati aklohol, pušiti, oblačiti se u skladu sa očekivanjima prijatelja, slušati istu glazbu i sl.

Roditelji ne bi smjeli birati prijatelje svom djetetu, što ne znači da ne trebaju biti na oprezu. Važno je da dijete zna da u roditeljima uvijek ima oslonac i podršku. Miješanje i pokušaj kontrole mogu rezultirati samo revoltom i udaljavanjem. Adolescenti imaju veliku potrebu za samostalnošću i roditeljsko uplitanje u prevelikoj mjeri za njih nije prihvatljivo.

Premda nam se često čini kako adolescenti ne žele razgovarati sa roditeljima, stvar obično zapne zbog pristupa. Ako djetetu jasno date do znanja da se kao roditelj brinete za njegovu sigurnost i iskažete svoje osjećaje, nećete pogriješiti.
Djeca zapravo vole i žele znati da roditelji o njima brinu i da im je stalo. Miran razgovor, možda neki poučan primjer iz vlastitog životnog iskustva i jasne poruke o tome što je (ne)prihvatljivo i zašto, svakako će pomoći.

“Portrait Of Girls Looking To Each Other”- Image courtesy of imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net

 

ostavite svoj komentar