Izgradite ponovno sebe nakon razvoda

Razvod je velika i teška životna promjena…

Bio on gorak i težak ili sporazuman, svakako sa sobom nosi niz stresnih događaja i neugodnih emocionalnih stanja. Osobe se, tijekom i nakon razvoda, često ne snalaze u novim ulogama. Osjećaju se ljutito, zbunjeno, ogorčeno, povrijeđeno, paralizirani su jer ne znaju kako dalje, osjećaju strah za svoju djecu (ako ih imaju).

Sve je to normalno!

Tijekom razvoda, roditelji razmišljaju o djeci, sudovima, odvjetnicima, raspodjeli imovine, novcu, daljnjem životu – razmišljaju o svemu osim o samima sebi. Sasvim je ispravno i prioritetno razmišljati o djetetu i tome što je najbolje i najzdravije za njegov daljnji rast i razvoj. No, ljudi često zaborave činjenicu da djeca od malena uče po modelu. Dijete osjeti sreću i tugu svojih roditelja. Ono je sretno ako su njegovi roditelji dobro, ako su sretni i zadovoljni jer tada ima priliku učiti, osjetiti i iskusiti navedeno od njih. No, ostanak u lošoj vezi samo zato da dijete živi s oba roditelja, tu sreću neće donijeti. Djetetu će biti dobro ako odrasta u okruženju zdravih obiteljskih odnosa. Isto tako, ako se roditelj osjeća loše, nesretno, ljutito, povrijeđeno i ogorčeno, mislite li da dijete to neće osjetiti? Djecu treba učiti jednu od najvećih životnih lekcija – hrabrosti i odvažnosti za odlazak iz nezdravog odnosa, prilikama za novim i boljim životom. Tako se uvodi mir, struktura i stabilnost u život djeteta.

Razvod je doista velika životna promjena i prirodno je osjećati se izgubljeno tada. Upravo zato, važno je stati na noge i ponovno izgraditi sebe.

Dopustite si razdoblje tugovanja
Pokušaj da se odmah saberete i riješite stvari, kao i potiskivanje cijele priče može samo produljiti i pojačati intenzitet boli, brige i nezadovoljstva. Normalno je prolaziti kroz razna emocionalna stanja: od tuge, straha i ljutnje, do ponovne, autentične sreće. Budite ljuti i ogorčeni, pratite svoje emocije. Nitko vam neće dati taj prostor i vrijeme osim vas samih! Razgovor s osobom od povjerenja ili stručnjakom je također opcija. Dajte si to vrijeme – time „izvlačite“ ogromne količine resursa iz sebe za dalje, iako se trenutno možda ne čini tako!

Priuštite si “vrijeme za sebe”
Kad god ste u prilici podarite si vrijeme za sebe tako što ćete se okrenuti svojim istinskim potrebama i željama. Radite stvari koje vas čine sretnima, a na koje ste možda i zaboravili. Putujte, stvarajte nove prilike i poznanstva, jačajte svoje samopouzdanje. Ponekad nije loše biti sam sa sobom, zaviriti u dubinu, preispitati vlastite životne stavove i vrijednosti. Otkrijte svoju snagu! Zasigurno niste ista osoba koja ste bili prije ulaska u brak, stoga otkrijte tko ste vi sada – sa svim svojim vrlinama i manama.

Smišljajte ciljeve
Postavite si ciljeve koji će pratiti vaše vrijednosti. Zapišite ih na papir i pogledajte koliko malih ciljeva trebate ostvariti da biste došli do onih velikih. Mali ciljevi se ostvaruju svakodnevno kroz razne aktivnosti na poslu, u prijateljskom odnosu pa i u vlastitoj samoći.

Preuzmite odgovornost
Kada ste spremni na akciju, borite se! Budite hrabri i recite samima sebi: zaslužujem bolje, jak/a sam, sposoban/na sam omogućiti sebi i svojoj djeci bolji, sretniji i sigurniji život.
Nije li ovo lekcija koju želite da vaša djeca nauče i žive? Ne znamo kakve nam prilike život nosi, ali ono što zasigurno znamo je da imamo sadašnji trenutak, koji je ključan za bolje sutra. Svu ljubav i mir koju želite podariti vlastitoj djeci, podarite prvo samima sebi. Tako ćete biti sretni, zdravi i veseli. Kada naučite sami sa sobom biti u miru, spokoju i samoći, još ćete bolje znati učiti svoju djecu istim vrijednostima.

“Paradoksalno, sposobnost da se bude sam, uvjet je da se bude sposoban voljeti.”
Erich Fromm

Tea Bošnjak
Socijalna pedagoginja

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar