Jabučni ocat – saveznik u borbi sa viškom kilograma

apple21

Jabučni ocat odličan je saveznik u borbi sa viškom kilograma, ali i izuzetno sredstvo za jačanje imuniteta, čišćenje organizma i očuvanje zdravlja u cjelini.

Uz octenu kiselinu koja djeluje kao prirodni antiseptik, ubrzava metablizam i potiče izgaranje masnoća, jabučni ocat sadrži i 20-ak vitamina, minerala i oligoelemenata nužnih za pravilno funkcioniranje organizma.
Sadrži vitamine A, C, B1, B2, B6 i E, a sadrži i željezo, fluor, mangan, silicij, bakar, bor, jod u tragovima, te kalij, natrij, kalcij, magnezij, fosfor, klor i sumpor.
Široki spektar djelovanja jabučnog octa na zdravlje čini ga izuzetnim saveznikom u borbi sa viškom kilograma kao i saveznikom u uklanjanju zdravbstvenih problema koji mogu biti uzrokom prekomjerne težine ili pak nastati kao posljedica prekomjernog broja kilograma.
Jabučni ocat pozitivno djeluje na niz vitalnih funkcija. Potiče i ubrzava metabolizam i jača otpornost organizma. Čisti krv, regulira krvni tlak, regulira razinu kolesterola, masnoća i šećera u krvi, potiče cirkulaciju, štiti zdravlje srca i krvnih žila. Također pomaže i kod infekcija dišnih putova i probavnog sustava. Potiče lučenje želučane kiseline, štiti crijevnu floru, smanjuje nadutost, regenerira sluznicu crijeva. Pored svega navedenoga, povoljno djeluje i na rad jetre, slezene i žući, pospješuje rad bubrega, pomaže kod proširenih vena, bolnih i umornih mišića te natečenih stopala.

Jabučni ocat preporuča se uzimati i kod problema sa spavanjem, kod glavobolja i migrena, te kod pomanjkanja koncentracije.
Octena kiselina iz jabučnog octa potiče metabolizam i povećava potrošnju energije, posebno iz masnih stanica. U procesu probave jabučnom octu potrebne su masnoće iz tijela, što za posljedicu ima gubitak masnih naslaga.
Jabučni oca treba uvrstiti u svakodnevnu prehranu barem kao začin salatama. Zbog kiselosti ne preporuča se uzimanje prevelikih količina, pogotovo osobama sa osjetljivim želucem. Primjerena količina varira od dvije do šest jušnih žlica dnevno.
Dvije čajne žličice treba umiješati u čašu obične vode. Pije se nakon obroka i to do tri puta dnevno. Ili se prvi napitak može popiti ujutro, pola sata prije jela.
Nekim osobama ispijanje vode sa dvije žlice jabučnog octa ujutro, na prazan želudac, zasigurno neće odgovarati. Drugi pak neće imati nikakvih problema. Konzumaciju treba prilagoditi vlastitom organizmu.
Ovaj napitak revitalizira i osvježava, pogotovo tijekom vrućina. Naravno, samo pod uvjetom da ga se dobro podnosi. Uzimanje većih količina ne ubrzava proces mršavljanja.
Pri odabiru octa preporuka je odlučiti se za onaj iz ekološke proizvodnje (sa certifikatom) ili od provjerenih proizvođača. Nije svaki jabučni ocat jedanko djelotvoran i zdrav.
Premda ima izrazito široki sprektar povoljnog djelovanja na organizam, jabučni ocat nije čudotvoran. Konzumacija jabučnog octa ne znači da možemo jesti bez ograničenja i očekivati pomake na vagi. Jabučni ocat pomaže u borbi sa viškom kilograma i u rješavanju mnogobrojnih zdravstvenih tegoba samo ukoliko i sami učinimo nešto po tom pitanju. Zato kažemo da je jabučni ocat saveznik.

ostavite svoj komentar