Jabuka

JABUKA je skupno ime za sorte Malus domestica Borkh.

Već u starom vijeku jabuka je bila cijenjena i upotrebljavala se u ljekovite svrhe. Njezina vrijednost je u njezinoj aromi, slatkoći, ali i ljepoti. Prema vremenu sazrijevanja razlikujemo rane ili ljetne, srednje rane ili jesenske i kasne ili zimske jabuke. Dijelimo ih i prema obliku (okrugle, šiljate, rebraste…), ali i prema boji (crvene, žute, zelene…). Plod jabuke sadrži 90% vode, šećere (glukozu, fruktozu i saharozu), organske kiseline (omjer šećera i kiselina određuje slatkoću jabuke), sve esencijalne i neesencijalneaminokiseline (u malim količinama), aromatične tvari, boje (klorofil, karotenoidi i antocijanidin), vitamine i minerale (posebice kalij), pa čak i masnoće (u sjemenci). Jabuku je najbolje konzumirati pola sata uoči obroka ili nekoliko sati poslije jer ona kroz želudac prolazi unutar 15-20 minuta i brzo se resobira.

Jabukom unosimo puno vode, vitamina i minerala, te vlakana koji pomažu u regulaciji stolice i daju osjećaj sitosti, a pojačava se i lučenje mokraće. 

Zbog toga što sadrži tanin i „steže“ stolicu, poželjna je i u dijetama protiv proljeva. Jabuka je pravi odmor za izmučeni probavni sustav. Pektin i tanin kao djelotvorne tvari u jabuci pomažu u snižavanju povišenog kolesterola. Ona opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak koncentracije. Vrlo je učinkovita u borbi protiv virusa i bakterija jer sadrži vitamin C. Upravo stoga štiti od prehlade. Dobro djeluje na krv i rad srca. Bogata je i fluorom pa sprječava karijes te jača i štiti zubno meso. Polaganim žvakanjem jabuke čiste se zubi i uništavaju štetne bakterije u usnoj šupljini. Uspješno gasi žeđ i osvježava nakon napornog treninga. Zboj svojih sastojaka u podizanju našeg raspoloženja uspješnija je čak i od čokolade.

K tome jabuka smiruje i ublažava neurozu i razdražljivost te je dobrodošla i kao sredstvo za smirenje i uspavljivanje.

Najbolje je jabuku gristi ( izvrsna njega zubi), a sok treba piti svježe iscijeđen (da ne stoji duže od pola sata). Ukoliko niste sigurni u podrijetlo jabuke koru je najbolje oguliti. U suprotnom, koru je poželjno pojesti. Konzumiranje jabuka i pijenje soka od jabuka korisno je za izbacivanje otrova iz organizma, za dobar san, , visokog tlaka, vrtoglavice, pretilosti, glavobolje, migrene, proljeva, povraćanja i mnogih drugih bolesti i stanja.

ostavite svoj komentar