Jagode

ID-100226981

Jagoda (lat. Fragaria vesca) pripada porodici ruža…

U našim krajevima tradicionalno se uzgaja u vrtovima, a tu su i šumske jagode koje pronalazimo po brdskim i planinskim šumskim čistinama, na osunčanim i polusjenovitim položajima. Jagode rastu na vlažnom, bogatom i propusnom tlu.

ID-100165062Pored divlje šumske jagode postoje brojne uzgojene vrste većih ili manjih plodova, raznih oblika. Jagoda sadrži veliku količinu betakarotena, kalij, kalcij fosfor, željezo, katehinski tanin, fragarin, galotanin, flavonoid, nešto eteričnog ulja, te salicilnu, limunsku i vinsku kiselinu. Tu su vitamini B1 i B2, tepuno vitamina C. Jagode su niskokalorično voće (100 g svježih jagoda ima samo 40 kalorija). No, polovica njezina šećera je voćni šećer pa se dijabetičarima savjetuje konzumacija s oprezom. Sočne, mirisne i slatke jagode su pravi užitak za nepce.

Ljekovita svojstva šumske jagode

Plod šumske jagode poboljšava krvnu sliku, koristi se protiv skleroze krvnih žila i povišenog tlaka; zaID-10093534sprječavanje grušanja i lijepljenja krvi. Od listova i korijena jagode pripravlja se čaj za grgljanje i ispiranje upaljene sluznice. Čajem od listova šumske jagode pospješuje se oporavak nakon bolesti, a njime liječimo i bubrežne bolesti. Šumske jagode dobre su i za reumatičare, za oboljele od artritisa i raka, a povoljno djeluju i na organizam osoba oboljelih od multiple skleroze. Jagode su najljekovitije kada se jedu svježe, odnosno sirove.

Vrtne, uzgojene jagode nemaju ljekovitih svojstava.

Mogu se servirati uz šlag, djeca vole jagode umakati u šećer, a jako je ukusno i zdravo jagode poslužiti prelivene medom od bagrema. Osobe koje izbjegavaju kalorije mogu ih pojesti same ili uz dodatak finog jogurta pomiješanog sa malo meda. Tu su i nebrojene slastice, kreme i kolači kojima se možemo obradovati tijekom sezone jagoda.

“Strawberry”- Image courtesy of Photokanok at FreeDigitalPhotos.net
“Strawberry Ice Cream Ball” - Image courtesy of Serge Bertasius Photography at FreeDigitalPhotos.net
“Strawberry” - Image courtesy of antpkr at FreeDigitalPhotos.net 

 

ostavite svoj komentar