Je li zdravo piti vodu iz plastičnih flaša?

Koliko je zdrava voda koja je stoji u plastičnoj flaši?

Je li postala onečišćena upravo supstancijama iz ambalaže? Malo znamo o oznakama koje se nalaze na dnu ambalaže i trokutima s brojevima koji govore koliko je ona opasna. Primjerice, oznaka 1-PET zapravo znači da postoji mogućnost ispuštanja teškog metala antimona i tvari koje ometaju djelovanje hormona.

Oznake za plastiku

Oznaka 2-HDP upozorava da je riječ o tzv. ‘dobroj’ plastici, za koju postoji najmanja vjerojatnost ispuštanja kemikalija u vodu.

Oznaka 3-PVC upozorava pak da ta plastika ispušta dvije otrovne kemikalije, a obje ometaju djelovanje hormona. Najčešće je susrećemo na bocama za vodu.

Plastika označena sa 4-LDPE ne ispušta kemikalije, a upotrebljava se za proizvodnju vrećica. Među ‘dobrim’ je plastikama i 5-PP, u koje se pakiraju sirupi i jogurt.

S druge strane, među najlošijima i najopasnijima jest ona s oznakom 6-PS jer u vodu može ispuštati kancerogenu tvar. Okrenite čašice za kavu za jednokratnu uporabu ili pakiranje brze prehrane i naći ćete tu oznaku, kao i PC, koja se često rabi za bočice za dojenčad, sportske boce i posude za spremanje hrane.

Oznake u trokutima pokazuju kakve se tvari mogu spremati u ambalažu, a ostale oznake kratice su sastava. Je li koji od sastojaka kancerogen i štetan za zdravlje teško je reći, a o tome se ne mogu složiti čak ni znanstvenici. Riječ je o količinama koje ne bi trebale utjecati na zdravlje, no važno je ne zanemariti činjenicu da je ambalažu potrebno pravilno upotrebljavati jer, ako je izlažemo suncu, zagrijavanju ili slično, iz nje se mogu izlučivati tvari koje će utjecati na sadržaj, a za zdravstvenu ispravnost važna je i kvaliteta proizvodnje plastike.

Najzdraviji je način čuvanja vode  – u staklenim bocama

Staklo je najprimjereniji materijal za vodu, jer ne dolazi do izlučivanja otrovnih tvari. Zbog kemijske stabilnosti, staklo se široko upotrebljava i u medicini, iz ekološkog stajališta to je okolišu prijateljski materijal, kojeg  je moguće uvijek iznova reciklirati.

U zadnje vrijeme možete primjetiti da mnogi sa sobom nose Flašku. Flaška je noviji proizvod utemeljen na znantvenim otkrićima: ako vodu iz slavine natočimo u Flašku, u 5 minuta se promijeni struktura vode. Voda postane slična izvorskoj vodi, prijatnog je okusa, istodobno se smanjuje genotoksičnost vode. Više o flaški pročitajte …ovdje…!

 

ostavite svoj komentar