Ječam

Treba ga što češće konzumirati…

Ječam (lat.Hordeum vulgare L.) je jednogodišnja biljka i jedna od najstarijih poznatih žitarica. Potječe iz Etiopije i jugoistočne Azije.

U 100 grama neoljuštenog, integralnog ječma nalazimo oko 12% proteina, 2%masti, 70% ugljikohidrata i 17% vlakana. U oljuštenom ječmu vrijednosti su malo drugačije – postotak proteina i masti je manji, a postotak ugljikohidrata veći. Energetska vrijednost 100 g ječma iznosi cca 350 kcal.
Ječam obiluje nezasićenim masnim kiselinama (koje smanjuju razinu kolesterola u krvi), sadrži vitamin A, vitamin D, E i K, vitamin B12 (naziv za skupinu spojeva topljivih u vodi koji su važni za metabolizam aminokiselina, proteina i masti te zdrav živčani sustav), vitamin B5 (pantotenska kiselina), vitamin B3 (niacin), vitamin B1 (tiamin), a od minerala sadrži kalij, magnezij, cink, željezo, kobalt, fosfor, selen, bakar, jod i fluor.

Lako je probavljiv i sadrži obilje dijatelnih vlakana (pospješuje probavu i održava povoljnu ravnotežu crijevne mikroflore).
Ječmeni slad nastaje klijanjem ječma. Bogatog je mirisa, tamne boje i gust. Temeljna je sirovina u proizvodnji piva i sladni ekstrakt koji se koristi za dobivanje specifične arome u konditorstvu i u industriji napitaka te u kulinarstvu za pripremu kolača, pudinga i sl. Prženi ječmeni slad upotrebljava se u proizvodnji kavovina. Ječmena kava pomiješana sa mlijekom izvrstan je bezkofeinski napitak kako za odrasle tako i za djecu i starije osobe.

barley_malt_syrup1Ječmeni slad ima izuzetnu nutritivnu vrijednost. Sadrži izuzetno rijedak vitamin B12, vitamin E, lako je probavljiv, potiče lučenje želučanih sokova i stoga se preporučuje u prehrani osoba sa osjetljivim želucem, rekovalescentima (osobama koje se oporavljaju od neke bolesti ili ozljede), djeci, sportašima, trudnicama i starijim osobama. Kod bolesti želuca i grla preporuča se uzimanje ječmene sluzi koja nastaje kuhanjem zrna.
U prehrani rijetko koristimo ječam u izvornom obliku – zrno ječma se brusi, uklanjaju se ljuska i posije i nakon toga dobivamo ječmenu kašu mekanije strukture i umanjene nutritivne vrijednosti.
Čuva se na hladnom i suhom.
Mljevenjem ječmene kaše dobiva se brašno koje se upotrebljava u proizvodnji kruha (pomiješano sa pšeničnim brašnom) i proizvodnji dječje hrane. Od ječmene kaše proizvode se i ječmene pahuljice.

Ječam je izvrstan u mnogim jelima – od vjerojatno najpoznatijeg variva, graha s ječmom, do jela sa kiselim kupusom i repom, porilukom, mljevenim mesom, gljivama, salatama, juhama, složencima i dr.

Svojim nutritivnim sastavom zaslužuje značajano mjesto u našoj prehrani i zato – u potragu za receptima sa ječmom!

ostavite svoj komentar