Jogurt

Jogurt je mliječni proizvod koji nastaje prirodnim procesom fermentacije mlijeka uz pomoć bakterija.

Djelovanjem bakterija dolazi do fermentacije pri čemu mliječni šećer (laktoza) prelazi u mliječnu kiselinu. Ovaj proces iskorišten je za industrijsko dobijanje jogurta. Sojin jogurt sadrži sojino mlijeko, ali većina ljudi koristi jogurte koji sadrže kravlje mlijeko. Na 40°C dolazi do razmnožavanja bakterija. Jogurt sadrži mnogo mliječnih bjelančevina (proteina), a utvrđeno je da korisne bakterije iz jogurta stvaraju kiselinu kojom ubijaju neke druge vrste bakterija, koje su uzročnici bolesti.

Smatra se i da jogurt kod žena smanjuje mogućnost razvoja gljivične infekcije.

Pod pojmom jogurt kao namirnica podrazumijeva se polutečni mliječni proizvod koji se dobija zagrijavanjem mlijeka i dodavanjem bakterija mliječne kiseline (lat. Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus). Na temperaturi 42-45°C za 2-4 sata dolazi do fermentacije i kiseljenja mlijeka. Nakon toga jogurt se hladi čime se usporava kiseljenje i produžava svoje trajanje. Jogurt sadrži oko 0,7% mliječne kiseline.

Mnoge vrste jogurta sadrže i posebne sojeve probiotika koji pomažu pri regulaciji probave ili jačaju imunitet. No, istraživanja još nisu pokazala nikakve konkretne rezultate. Jogurt je značajan izvor klcija, kalija, fosfora, riboflavina, joda, cinka i vitamina B5. Također sadrži i vitamin B12 čija je zadaća da čuva crvene krvne stranice i pomaže u očuvanju zdravlja živčanog sustava. Pošto se kalcij prirodno nalazi u mlijeku logično je pomisliti da je njegova količina u kupovnom jogurtu, bez obzira na vrstu i marku, ista. No, razina kalcija u jogurtu različita je kod različitih proizvođača, ovisno o načinu obrade. Na primjer, voćni jogurt sadrži manje kalcija od obične vrste .

Vitamin D se ne nalazi prirodno u jogurtu, no iz razloga što pospješuje apsorpciju kalcija mnoge ga tvrtke dodaju u jogurt.

Kalij iz jogurta (600 mg kalija na 220 g jogurta) pomaže u izbacivanju viška soli iz organizma. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition pokazala je da su osobe koje su dnevno konzumirale dvije ili više porcija jogurta za 54% smanjile rizik od nastajanja visokog krvnog tlaka, za razliku od osoba koje su konzumirale manje porcije. Neke studije ukazuju i na to da redovita kozumacija jogurta jača imunitet.

Konzumacija jogurta povezuje se i sa rjeđim simptomima alergija.

Većina jogurta na policama trgovine prošla je pasterizaciju (tj. jogurt je bio izložen visokoj temperaturi da bi se uništile sve štetne bakterije). Zagovornici sirovih mliječnih proizvoda tvrde da su nepasterizirano mlijeko, sir i jogurt zdraviji i bolji jer sadrže više zdravih bakterija, ali pasterizacija ne uništava korisne probiotike, a umanjuje se rizik od trovanja (naročito E.coli i salmonelom).
Ukoliko imate problema sa viškom kilograma jogurt je namirnica koju ne smijete izostaviti u prehrani.

Napravite domaći jogurt, jednostavno je i ekonomično.

ostavite svoj komentar