Kako iskoristiti stare čarape

Uz malo truda i mašte…

Svatko će u svojom ormaru pronaći neke stare ili poderane ili rasparene čarape. Prvo što nam padne na um je – baciti ih. No, uz malo truda i mašte stara čarapa može se iskoristiti na neke nove načine…

Od stare čarape možemo napraviti igračku, za dijete ili kućnog ljubimca. Čarapu možemo napuniti spužvom ili nekim materijalom koji šuška, ubaciti unutra zvončić ili nešto slično te čarapu zavezati na kraju. Izvrsna igračka za mace.

Internet je prepun ideja, a od pribora trebamo samo iglu, konac, možda koji gumbić, zvončić, vrpcu ili mašnu… To može biti lijepa zabava u jesensko poslijepodne, za djecu i odrasle.
Izrežemo li stare čarape na tanke trakice mogu nam poslužiti kao punjenje za jastuke, plišance, stopere za prozore i vrata (posebno dugačke čarape).

Odrežemo li dio donji dio čarape gornji može poslužiti kao grijač za održavanje topline za plastičnu ili staklenu bocu ili ukras za staklenku za cvijeće, čašu za držanje olovaka ili sl. dekoraciju.

Gornji dio čarape zimi može poslužiti i kao dodatni grijač za ruke (da prsti ostanu slobodni), noge (kao štucne) ili kao štitnik za koljenja ili laktove.

Stare čarape možemo navući na noge na koje smo prije toga nanijeli debeli sloj kreme ili ulja za njegu ili omekšavanje kože pa ostaviti preko noći da djeluje.

U staru čarapu možemo staviti lavandu (ili neko drugo mirisno bilje), zašiti je ili zavezati i ostaviti u ormar s odjećom da lijepo miriše i tjera moljce.

Staru (prethodno, dakako, opranu) čarapu možemo iskoristiti i kao krpicu za tuširanje. Jednostavno ju navučemo na ruku i koristimo za trljanje i pranje tijela. Ovisno o materijalu, pranje ovakvom krpicom ujedno može poslužiti i kao lagana masaža i piling.

Čarapa se može lako navući na ruku i to je čini izvrsnom krpom za čišćenje. Čarapom na taj način možemo čistiti prašinu, možemo ju koristiti za poliranje (namještaja, ali i cipela), a možemo ju zavezati ili navući na neki štap te na taj način čistiti teže dostupna mjesta, primjerice, iza radijatora, namještaja i sl.

Na ozljedu je ponekad dobro staviti topli ili hladni oblog kako bismo olakšali bol i smanjili oteklinu. Čarapa nam može poslužiti kao idealni izolator između obloga i kože, kako oblog ne bismo direktno stavljali na kožu.

Stara čarapa može poslužiti i za zaštitu cipela tijekom farbanja ili nekog drugog posla tijekom kojeg postoji opasnost da uprljamo cipele ili šlape. Samo navučemo čarape preko cipela ili šlapa.

Sigurni smo da ćete se vi dosjetiti još nekih načina na koje možemo upotrijebiti stare čarape.
Javite nam!

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar