Kako ojačati imunitet?

Sa dolaskom hladnijih dana sve veći broj osoba žali se na nedostatak energije, slabost, prehlade.

Da bismo to izbjegli ili barem smanjili na najmanju moguću razinu možemo poraditi na jačanju svog imunološkog sustava i pripremiti organizam za uspješniju borbu sa virusima i bakterijama.

Stres
Svi pričaju o stresu i svi su mu izloženi. Stres negativno utječe na zdravlje, a bavljenje umjerenom fizičkom aktivnošću, smijeh i pozitivni stavovi višestruko umanjuju utjecaj stresa, njegovi su prirodni neprijatelji.

Smanjeni unos kofeina
Kava svojim uživateljima predstavlja užitak i kao takva ima pozitivan utjecaj na zdravlje. No, ne treba pretjerivati sa količinama. Kofein uzrokuje dehidraciju i oduzima tijelu potrebne minerale i vitamine. Zato uz kavu uvijek popijte čašu vode i pijte kavu u umjerenim količinama.

Boravak na otvorenom
Zima je period kada više nego inače vrijeme provodimo u zatvorenim i grijanim prostorima. Zrak koji udišemo suh je i pogoduje umoru, nedostatku energije, zarazi bakterijama i virusima. Zato iskoristite svaku priliku i prošećite na otvorenom, neka se obrazi malo zarumene… Dobro se obucite i udahnite svježi zrak.

Provjetravanje prostora
Zimi grijemo prostore u kojima boravimo što rezultira suhim i ustajalim zrakom. Otvorite prozore i pustite da u prostor uđe svjež, hladan zrak. Napravite to više puta dnevno na par minuta.

Prehrana
Koristite zdravu prehranu kao preventivu. Zimski mjeseci ne obiluju svježim voćem ili povrćem pa iskoristite namirnice poput limuna (pravite limunadu zaslađenu medom) i kupus (svježi ili kiseli). I limun i zelje izuzetno su vrijedne namirnice bogate vrijednim nutrijentima i vitaminom C. Jedite manje ugljikohidrata, a više hrane bogate proteinima. Jedite raznovrsnu hranu i što manje termički obrađenu (kuhanje na pari).

Tjelovježba
Umjerena, ali redovita i pravilna tjelovježba jača organizam. Rezultira boljim protokom krvi, boljim raspoloženjem, boljim snom… Preintenzivna tjelovježba može imati kontraefekt.


Spavanje

Kvalitetan san znači odmor, opuštanje, smirenje. Premalo sna rezultira umorom i iscrpljenošću što povećava osjetljivost organizma. Nastojte spavati dovoljno, ali ne i previše. Ponekad ½ sata sna tijekom dana znači više nego par sati tijekom noći.

ostavite svoj komentar