Kako organizirati garažnu prodaju

Riješiti se nepotrebnih stvari…

Trenutno ne postoji zakonsko ograničenje za organiziranje garažne prodaje (prodaja se iznimno može zabraniti po ugovoru o najmu). Važno je voditi računa o susjedima ili kućevlasniku i ne dati im razloga za pritužbe (zbog stvaranja buke, zauzimanja parkirnih mjesta, zakrčivanja prolaza i sl.).

Planiranje
Za uspjeh garažne prodaje najvažnije je planiranje i dobra organizacija. Potrebno je na vrijeme obavijestiti prijatelje i poznanike o organiziranju garažne prodaje – najmanje mjesec dana prije održavanja. Morate znati da je teško sve izvesti sam pa odaberite nekoga tko će vam pomoći u organizaciji i nekoga tko će vam pomoći za vrijeme prodaje.

Morate osigurati prostor za prodaju. Zamolite susjede za razumijevanje i podršku ili ih pozovite da se i oni pridruže prodaji. Računajte na loše vremenske uvjete i eventualnu odgodu ukoliko se prodaja održava vani. Većina garažnih rasprodaja održava se tijekom vikenda.
Garažnu prodaju potrebno je najaviti tjedan dana prije održavanja. Hoćete li to učiniti preko lokalnih novina, polijepiti oglase na oglasne ploče u svojem kvartu, staviti na društvene mreže obavijest o održavanju ili nešto drugo, stvar je izbora i mogućnosti (potrebno je dopuštenje vlasnika za postavljanje oglasnih plakata na tuđem posjedu). Obavijest mora sadržavati datum održavanja, vrijeme (od-do), mjesto (točna adresa) i kratak opis predmeta koji će biti u prodaji.

Obavezno napravite popis svih stvari u prodaji kako biste poslije mogli napraviti inventuru i vratiti svakom vlasniku ono što nije prodano. Bilo bi dobro tijekom prodaje u taj popis upisivati kada se određena stvar proda, kome je prodana i za koji iznos. Na taj ćete način izvbeći eventualne nesporazume ili nedoumice vezane uz prodane komade.

Pravila
Svaki predmet koji se stavlja u prodaju mora biti očišćen, popravljen i pravilno označen. Za označavanje predmeta korisne su naljepnice na kojima se napiše vlasnik predmeta, opis predmeta i cijena.
Predmete je poželjno izložiti po grupama – odjeća, obuća, dječje stvari, nakit i dr. Pri tome je vrlo važno ono što je na prodaju primjereno izložiti. Knjige na police ili u prikladne kutije, robu na vješalice i sl. Važno je da je roba pregledno i uredno posložena i da se lako vrati na mjesto. Ukoliko su u prodaji električni uređaji potrebno je osigurati utičnicu (produžni kabel) da se na licu mjesta može provjeriti ispravnost uređaja.
Cijene premeta ne bi smjele prelaziti 30% od cijene istovrsnog novog predmeta. Hoće li to biti 10%, 20% ili 30% ovisi o starosti i očuvanosti predmeta.
Korisno je osigurati sitan novac kako ne bi imali problem vraćanja ostatka.

Budite razumni i pomno razmotrite svaku ponudu. Ukoliko netko kupi više stvari, budite trgovac – ponudite popust ili neki poklon.
Budite dobar i nasmiješen domaćin, nastojte stvoriti ugodnu atmosferu.

ostavite svoj komentar