Kako pravilno kuhati povrće

ID-100137259

Za zdravu prehranu  važno je konzumirati odgovarajuće namirnice, a važna je i njihova priprema.

Važno je zadržati nutrijente koje sadrže pojedine namirnice, ali i izbjeći nepotrebne kalorije. Pri toplinskoj obradi povrća valja pripaziti. Razne vrste povrća zahtijevaju i različitu toplinsku obradu. Krumpir se mogu kuhati isto kao i grašak, ali ne isto kao nježna brokula.

Kuhanjem se otvara struktura povrća.

Prikladno za povrće, određeno voće i piletinu je lagano kuhanje. Voda ne zavrije već se namirnice kuhaju na laganoj vatri. Na taj način se zadržavaju svi hranjivi sastojci.
Povrće je najbolje kuhati na pari. Na taj način zadržava i okus i boju i vrijedne sastojke, a organizam ne opterećujete niti nepotrebnim masnoćama, niti raznim produktima prženja.
Povrće nježne građe (poput brokule) preporuča se kuhati u većoj količini vode kako ne bi promijenilo oblik ili još bolje, na pari. Pirjanjem u maloj količini vode čuva se okus, ali i sadržaj vrijednih tvari u povrću, posebno kod sitno narezanog korjenastog povrća.
Pretkuhavanje (ili popularno blanširanje) radi se na sljedeći način: povrće se stavi u veću posudu sa kipućom vodom, pusti da kuha par minuta, a potom ga treba izvaditi iz lonca i brzo ohladiti hladnom vodom. Na taj se način čuva i boja i struktura povrća, gubi se gorčina pojedinih namirnica (npr. kod kelja) ili se pripremaju namirnice za duboko zamrzavanje.

Kuhati jelo u poklopljenoj posudi ili ne?

Kod povrća kao što je krumpir posuda može biti poklopljena. I sa stajališta štednje to je svakako bolji izbor. No, pojedine namirnice (poput graha) prilikom kuhanja stvaraju spojeve koji štetno djeluju na organizam, pa je bolje kuhati s otvorenom posudom (npr.grah).

Povrće najprije pregledamo, odstranimo oštećene dijelove, obrežemo, operemo, potom kuhamo. Za pripremu jela od povrća važno je to je da se povrće ne raskuha.

Ne zaboravite, apetit ovisi o okusu hrane ali i o tome što i kako vidite na tanjuru! To je posebno važno kod djece. Boje i zanimljive dekoracije mogu biti presudne za prihvaćanje određenih vrsta povrća.
Najbolje je koristiti sezonsko povrće. Povrće iz plastenika ili ono transportirano iz tisuće kilometara udaljenih zemalja najčešće lijepo izgleda ali nema okus.

Jela od povrća najbolja su (okusom i kvalitetom) svježe skuhana.

Treba izbjegavati podgrijavanje jela, naročito višestruka podgrijavanja.
Jela treba soliti umjereno i kad god je to moguće korisititi začine koji uspješno nadomještaju sol (anis, bosiljak, majčina dušica, kopar, estragon, klinčić, češnjak, lovor, peršin, mažuran, vlasac, list od celera…). Tu su i ocat, sojin umak – shoyu koji je slankast, češnjak i limunov sok.
Korijenasto povrće (mrkva, peršin, krumpir, repa, koraba, itd.) treba najprije dobro oprati, a zatim oguliti ili ostrugati. Zatim se ponovo opere i ostavi u čistoj vodi do upotrebe. Kuhati ga treba u slanoj kipućoj vodi.

Miješate li više vrsta povrća, ponekad je potrebno kuhati ih odvojeno (npr, kelj s krumpirom kuha se posebno, a kada je kelj već gotovo mekan, stavi se u istu posudu s krumpirom i nastavi kuhati zajedno ).
Mahunarke (grah, grašak, leća, bob), je, ako nisu posve mlade, potrebno namočiti par sati prije pripreme ili preko noći. Vodu u kojoj su se namakale mahunarke potrebno je odliti, a zatim povrće kuhati u svježoj hladnoj vodi.
Povrće se soli tek kada malo omekša, a za vrijeme kuhanja nastojte što manje miješati sastojke (radije protresite posudu).

Gljive

Kao prvo, morate biti sigurni jesu li gljive jestive. Gljive koje su stare, natrule, vodenkaste, mekane – kao i sve one u kojih meso izgleda nečisto i neugodno miriše, ili prilikom rezanja postaju plavkaste ili zelenkaste – ne konzumirajte, nego bacite. Nakon branja, gljive se preporuča što prije upotrijebiti. Dobro ih očistite od zemlje, na većim ogulite kožicu s klobuka. Stručak također dobro ostružite a donju stranu odrežite. Gljive brzo operite u vodi da ne upiju previše vode. Sušene gljive prije upotrebe namočite u toplu vodu da omekšaju.

“A Bowl Of Broccoli”- Image courtesy of Mister GC at FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar