Kako sačuvati snagu

Savjeti za roditelje (posebno majke)…

Biti roditelj jedna je od najlješih uloga koju čovjek može imati. Uz to roditeljstvo je i odgovorno i teško, ponekad vrlo iscrpljujuće. Posebno u periodu neposredno nakon rođenja djeteta. Tada smo skloni fokusirati se na dijete, a sebe zanemariti što u konačnici nije dobro niti za dijete niti za roditelja.

Preskakanje obroka (posebno doručka)
Šalica kave nije doručak i neće vam pružiti prijeko potrebnu energiju. Nema isprike za preskakanje jutarnjeg obroka. I tijekom dana pazite da redovito uzimate hranu – češće posegnite za laganijim obrocima i na taj način održat ćete razinu šećera u krvi stabilnom i osjećat ćete se bolje. Neka vam pri ruci uvijek budu tzv.zdrave grickalice – sušeno voće, orasi, lješnjaci, bademi, banane, jogurt i sl. Posegnete li za kojom kockicom čokolade nećete pogriješiti, ali nemojte dozvoliti da vam grickalice i slatkiši budu zamjena za kvalitetan obrok ili međuobrok.

Dovoljno tekućine
Blaga dehidracija može prouzročiti glavobolju, umor, osjećaj iscrpljenosti, manjak energije, bezvoljnost i sl. Imajte uz sebe uvijek jednu bocu obične vode i tijekom dana ju ispraznite.

Pronađite svojih pet minuta
I najbolja mama treba malo vremena samo za sebe. Pozovite u pomoć svoje bližnje – partnera, mamu, tatu, rođake, prijatelje. Neka vam netko pomogne oko djeteta barem pola sata dnevno. Za to vrijeme vi se prošećite, izađite u nabavku, malo se maknite iz kuće. Napravite nešto što vas veseli i što će vas osvježiti (možda dugo tuširanje, kupka ili pak odlazak na neku aktivnost poput vježbanja, plesa i sl.).

Kretanje
Redovno vježbanje povratit će vam izgubljenu energiju i više nego koji sat spavanja više. Ne mora to biti odlazak u teretanu, to može biti polsatna šetnja malo bržim korakom ili vožnja biciklom. Neke mame prakticiraju rolanje zajedno sa djecom u kolicima, zašto ne?

Odjeća
Premda odjeća definitivno ne čini čovjeka, nije zgorega povremeno izaći iz udobne trenirke i obući se u neku udobnu, ali i lijepu odjeću.

Spavanje
Roditelji male djece u pravilu spavaju premalo. Posebno majke. I posebno one majke koje pate da je kuća pospremljena, ručak skuhan, dijete presvučeno, rublje popeglano… To je recept za umor i nezadovoljstvo. Zato se pokušajte opustiti, poslove ponekad prepustiti drugima, a sebi pokloniti koji sat više za spavanje, odmor, čitanje ili nešto drugo što vam čini zadovoljstvo.
Mnogi roditelji sate za spavanje potrate zaspivajući ispred tv ekrana. U konačnici niti gledaju tv program niti se naspavaju. Pokušajte spavati isključivo u spavaćoj sobi.

Djeca pred televizorom
Mnogi se roditelji srame priznati da ponekad djecu smjeste pred tv ekrane ne bi li malo dobili na vremenu. Uistinu nema ništa loše u tome da djetetu dozvolite da se zabavlja uz crtić ili neki dječji program kako biste se vi sami malo opustili, odmorili ili nešto drugo i nakon toga kvalitetnije bavili djetetom.

Kvalitetno druženje
Pola sata kvalitetnog druženja vrijedi više od cjelodnevnog bivanja uz dijete bez kvalitetne interakcije. Jedno je brinuti se da dijete bude sito, čisto, obučeno, kod liječnika ili u vrtiću, a sasvim drugo, i ne manje važno, je poigrati se s djetetom, pričati mu priče, razgovarati… Jedno drugo ne isključuje pa tako čekanje u čekaonici kod liječnika možete provesti uz knjigu ili u razgovoru, vožnju automobilom možete iskoristiti za igru, odlazak u pupnju također i sl.
Ukoliko ste umorni ili neraspoloženi radije djetetu to recite i pokažite pa igru odgodite za vrijeme kada ćete biti raspoloženi i odmorni. Djeca to uglavnom razumiju, a ako imate osjećaj da to nije slučaj, vrijeme je da to nauči.

ostavite svoj komentar