Kako se riješiti nereda u blagovaonici

Lakše je ako se zna kako…

Prostor predviđen za objedovanje najčešće se naslanja na kuhinju ili je dio nje ili pak dnevnog boravka. Zbog manjka kvadrata čestou taj prostor uguramo stol i stolice, ali i nekakvu komodu za držanje raznoraznog pribora (stolnjaci, čaše, pića, podmetači, tanjuri, zdjele, kuhinjske krpe, pribor za serviranje raznoraznih jela i sl.).
Vaze koje smo tijekom godina dobili na poklon, svjećanjake, figurice, tabletiće koje nam je izvezla naša baka i slične stvarčice smještamo na i u komodu…

Naši ukućani stolice sa naslonom prakticiraju koristiti kao vješalice za svoje veste, jakne i drugu raznu odjeću i predmete…

Prije serviranja obroka potrebno je razmaknuti nered ne bi li se našlo mjesta za serviranje objeda. Pogled na prekrasne blagovaone iz časopisa bacaju vas u očaj. Pitate se zašto vi ne možete imati takvu blagovaonicu?
Pravo je vrijeme za raščišćavanje.
Obavijestite svoje ukućane o namjeri da rasčistite blagovaonu i da joj vratite prvobitnu funkciju. Pozovite ih na suradnju i sudjelovanje. Možda vas iznenade kakvom dobrom idejom i vlastitom željom da promijene stvari.

Napravite plan rada, ali i plan kako kasnije namjeravate održavati stečeni red. Najbolje je skuhati si kavicu  (čaj ili što god vam volja), uzeti u ruke papir i olovku i pisati. Zapisati sve što je potrebno pribaviti i potom se primiti posla.

Iz obližnjeg dućana pribavite par kutija (jednu za stvari koje planirate nekome pokloniti, jednu za stvari koje namjeravate baciti, jednu za stvari koje možete označiti i odložiti u spremište, tavan, garažu i sl.). Nije lako odreći se ukrasnog tanjura koji vam je pokolonila draga teta iz Australije koja je jako sretna kada ga vidi na vašoj komodi svake tri godine kada vas posjeti, ali… Nema druge.

Gledajte na stvar i sa ove strane, možda ćete prestati dobivati nepotrebne stvari onda kada ih ne budete tako brižno čuvali i izlagali. Oštećene tanjure i raspareni pribor i sve stvari koje dugo nista koristili odbacite. Uvijek postoji mjesto gdje možete ostaviti takve stvari pa će ih netko uzeti ukoliko ih treba (ili ukoliko je kolekcionar svega i svačega).

Nakon što ste stvari stavili na svoje mjesto i blagovaoni vratili sjaj, sakupite svoje ukućane (uz neke fine kolačiće i kavicu ili čaj ) i objasnite im što ste napravili i sa kojom namjerom. Naravno da sav vaš trud neće vrijediti ništa ukoliko svi zajedno ne budete održavali red.

Znači, nema više vješanja odjeće po stolicama (odredite mjesta na koje se odlažu takve stvari), nema odlaganja svakojakih papira, novina i drugog tiska po komodi (tome može poslužiti neka košara ili zanimljiva kutija), ključevi, pribor za pisanje, blokići za bilješke i sve drugo mora imati svoje mjesto.
Naravno da će u početku stvari ići teže i da će trebati određeno vrijeme da se svi ukućani naviknu na novi red, ali ako budete uporni i dosljedni rezultati sigurno neće izostati. Biti uporan i dosljedan znači stalno podsjećati svoje najbliže na dogovor o tome kako održavati red, uključiti ih u dužnosti i stalno podsjećati da poprave ono što su eventualno ‘zabrljali’. To je ponekad teže od samog pospremanja, ali dugoročno se više isplati.
Važno je napomenuti da sve to morate činiti smireno i staloženo, bez vike, optuživanja i jadikovanja.

Vi to možete. Samo hrabro!

ostavite svoj komentar