Kivi

New Zealand, North Island, Bay of Plenty, Kiwi Fruit, Te Puke

Kivi (Actinidia deliciosa) je biljka porijeklom iz Kine.

To je čvrsta, drvenasta, listopadna biljka puzavica. Cvijet kivija je bijel, veličine 4-5 cm, ugodnog mirisa. Plod je jajstog, ovalnog oblika, dužine cca 8, a širine 5 cm. Kora ploda je tanka, obrasla sitnim dlačicama. Plod je sočan, staklast i ovisno o sorti svijetlo do tamno zelen. Kivi je značajan izvor kalija koji regulira krvni tlak, a bogat je i folnom kiselinom koja je važna u sintezi proteina. Lutein, antioksidans važan za naš vid, također se nalazi u kiviju. Najbolje ga je konzumirati svakodnevno, svježeg, ali u umjerenim količinama (ne više od dva, tri komada).
U pretjeranim količinama kivi može izazvati alergijsku reakciju. Kivi snižava kolesterol, neutralizira slobodne radikale, stimulira imunitet i pomaže eliminaciji toksina iz organizma. Bogat je vitaminom C, vitaminom E i A , vitaminima B skupine, vlaknima.

Isto tako, preporučuje se osobama koje imaju problema sa probavom jer zbog bogatsva vlaknima blagotovorno djeluje na probavu. Neka novija istraživanja potvrđuju preventivno djelovanje kivija na respiratorne bolesti i posebice astmu. Djeca koja su svakodnevno konzumirala kivi imala su znatno manje problema sa disanjem, sa nosnim infekcijama i kroničnim dišnim bolestima.

Kivi je pravi mali rudnik vrijednih sastojaka koji imaju blagotovoran utjecaj na cjelokupno zdravlje.

Nutricionisti kivi zovu super voćem.

ostavite svoj komentar