Kivi

Kivi (Actinidia deliciosa) je biljka porijeklom iz Kine.

To je čvrsta, drvenasta, listopadna biljka puzavica. Cvijet kivija je bijel, veličine 4-5 cm, ugodnog mirisa. Plod je jajstog, ovalnog oblika, dužine cca 8, a širine 5 cm. Kora ploda je tanka, obrasla sitnim dlačicama. Plod je sočan, staklast i ovisno o sorti svijetlo do tamno zelen. Kivi je značajan izvor kalija koji regulira krvni tlak, a bogat je i folnom kiselinom koja je važna u sintezi proteina. Lutein, antioksidans važan za naš vid, također se nalazi u kiviju. Najbolje ga je konzumirati svakodnevno, svježeg, ali u umjerenim količinama (ne više od dva, tri komada).
U pretjeranim količinama kivi može izazvati alergijsku reakciju. Kivi snižava kolesterol, neutralizira slobodne radikale, stimulira imunitet i pomaže eliminaciji toksina iz organizma. Bogat je vitaminom C, vitaminom E i A , vitaminima B skupine, vlaknima.

Isto tako, preporučuje se osobama koje imaju problema sa probavom jer zbog bogatsva vlaknima blagotovorno djeluje na probavu. Neka novija istraživanja potvrđuju preventivno djelovanje kivija na respiratorne bolesti i posebice astmu. Djeca koja su svakodnevno konzumirala kivi imala su znatno manje problema sa disanjem, sa nosnim infekcijama i kroničnim dišnim bolestima.

Kivi je pravi mali rudnik vrijednih sastojaka koji imaju blagotovoran utjecaj na cjelokupno zdravlje.

Nutricionisti kivi zovu super voćem.

ostavite svoj komentar