Kolike – dojenački grčevi

Iako bezazleni i prolazni izvor su stresa za roditelje…

Kolike se javljaju kod dojenčadi, a sastoje se od povremenih bolova u trbuhu i jakog plača djeteta. Javljaju se u 3. tjednu starosti da bi u 6. tjednu bili najizraženiji. Rijetko traju duže nakon 3. mjeseca kada sponatno nestaju. Uobičajeno vrijeme kada se javljaju je u popodnevnim i ranovečernjim satima, najmanje tri puta tijekom tjedna. Napad počinje iznenada, plač djeteta je bolan i kontinuiran, dijete se zacrveni u licu, trbuščić mu je napet, nožice privlači k trbuhu, grči se. Napad kolika može trajati satima, dok se dijete ne iscrpi i zaspe, a do prestanka obično dođe nakon ispuštanja vjetrova ili fecesa.

Nema niti jednog pouzdano utvrđenog uzroka kolika i isto tako lijeka koji će djelovati kod svakog djeteta.
Postoje samo hipoteze o potencijalnim uzrocima kolika. Spominju se sazrijevanje probavnog sustava, razvoj središnjeg živčanog sustava, neurohormonska nezrelost, emocionalna napetost majke, stresna situacija u obitelji, alergija na bjelančevine kravljeg mlijeka…

Iako bezazleni i prolazni, grčevi kod beba su izvor velike količine stresa u obitelji. Učestala bol i loš san čine dijete razdražljivim što pojačava peristaltiku crijeva i pojačava same grčeve. Nemir se s djeteta širi i na roditelje i ulazimo u zatvoreni krug umora i nervoze.
Bitno je naglasiti da kolike mogu maskirati opstrukciju crijeva ili upalu potrbušnice. Zbog toga je potrebno da dijete pregleda liječnik. Ukoliko se radi isključivo o kolikama, preporučuje se sljedeće: stabilna emotivna atmosfera, izbjegavanje pothranjivanja i li prehranjivanja, poboljšanje tehnike hranjenja i podrigivanja, identifikacija i izbjegavanje eventualnih nutritivnih alergena u prehrani majke dojilje. Također je korisno držanje djeteta u uspravnom položaju (radi lakšeg podrigivanja), držanje djeteta potrbuške na prsima ili preko koljena, lagano masiranje trbuščića, vožnja u kolicima ili nešto drugo što ste kao roditelj uočili da vaša beba voli…
Postoje i sirupi protiv kolika na prirodnoj bazi.

Najvažnije je sačuvati mirnoću i ne pogoršavati situaciju nervozom.

Zapamtite: ako dijete dobro napreduje na težini i uredno se razvija nemate razloga za brgu. Kolike su bezazlene i prolazne.

ostavite svoj komentar