Kontakti s drugima

Kad se ne osjećamo dobro…

Prije par dana jedna mi je starija gospođa rekla kako je jako ljuta na osobe koje joj dolaze prehlađene ili virozne. Primjetila je kako to nije odgovorno prema njoj koja je stara, osjetljiva i koja povrh svih tegoba sa zdravljem uistinu ne treba još jednu.

Ponukalo me to da napišem par riječi o ovoj temi posebno stoga što smo u sezoni gripa i viroza raznih vrsta. Naime, svaka osoba koja se ne osjeća dobro trebala bi izbjegavati kontakte s drugim ljudima, barem dok ne utvrdi o čemu je riječ i je li u pitanju nešto zarazno. Bezazlena viroza jednu osobu može malo izbaciti iz ravnoteže, drugu može srušiti u krevet i uzrokovati ozbiljnije zdravstvene tegobe. Posebno treba paziti na starije osobe, kronične bolesnike, djecu.

Isto tako, treba izbjegavati kašljanje, kihanje i slične manifestacije na neprimjerene načine (okrenuti prema drugim osobama, bez maramice, opetovano…). Korištene čaše, pribor za jelo i druge kontaktne površine trebalo bi pomnije prati, paziti na isključivu upotrebu i čistiti za sobom.

Dužni smo ponašati se odgovorno, kako prema sebi tako i prema drugima.

Photo courtesy of Pixaby

A. Pleša

ostavite svoj komentar