Kriza srednjih godina

Jedna od životnih faza…

Stručnjaci za mentalno zdravlje pojam ‘kriza srednjih godina’ ne smatraju odgovarajućim, jer taj pojam može obuhvaćati i životni period praćen teškim depresijama, ali također može obuhvaćati i period ogromnog osobnog rasta.

Hoće li se ova promjena razviti u ozbiljnu depresiju ili u priliku za osobni rast ovisi o nizu faktora, uključujući i podršku partnera i voljenih. Vrlo je važno prepoznati znakove depresije i na vrijeme potražiti pomoć.
Dob u kojoj se kriza srednjih godina može pojaviti varira, od razdoblja oko sredine tridesetih do pedesetih godina. Vrlo se često ‘kriza srednjih godina’ vremenski preklapa sa značajnim životnim događajima kao što je ulazak u novo desetljeće života, odlazak djeteta od kuće, odlazak u mirovinu i sl.

Razlikujemo mušku i ženski krizu srednjih godina. Pripadnici oba spola imaju gotovo jednake šanse da dožive ovu promjenu, ali ne proživljavaju je jednako.
Muškarac kojem je cijelog života na vrhu ljestvice (u njegovu sustavu vrijednosti) uspješnost u poslu, nastojat’ će i dalje izgledati uspješno. To će nastojati postići kupovinom dobrog auta, vježbanjem u teretani, sportskim postignućima i sl. S druge strane (iako znatno rjeđe), neki muškarci počinju kuhati, posvećuju se umjetnosti ili volontiranju s djecom.

Žene se češće vrednuju kroz odnose. Kada se nađu u krizi srednjih godina, vjerojatnije je da će svoju uspješnost procjenjivati vrednujući se kao žena/supruga, žena/majka ili oboje. Mnoge žene srednje godine doživljavaju kao ‘vrijeme za sebe’, požele se vratiti na studij, posvetiti se onim stvarima koje im obiteljske i poslovne obveze nisu dopuštale u godinama prije, kreću za svojim snovima koje su svojevremeno zatomile zbog drugih obaveza… Često drugi ljudi žene u toj dobi doživljavaju kao sebične.

Kriza srednjih godina normalan je dio života. Svaki čovjek u životu prolazi kroz faze. Promjena je jednostavno prijelaz iz jedne životne faze u drugu. U svakoj slijedećoj fazi života nanovo ocjenjujemo i procjenjujemo svoje prioritete i ciljeve.

Ipak, pripazite da u promjenama na koje se odlučujete ne ostavljate iza sebe ruševine. Neka komunikacijski putevi budu prohodni, a vrata otvorena jer nikad ne znate hoćete li kroz njih morati opet proći… možda u nekoj drugoj fazi…

ostavite svoj komentar