Kruh i tjestenina ne debljaju

…kao dio uravnotežene prehrane.

Kruh, tjestenina i krumpir su ugljikohidrati. Kao i svi ugljikohidrati, hrana od škroba se razgrađuje kako bi Vašem organizmu osigurala glukozu za energiju. Ugljikohidrati su važan izvor energije te se preporuča da 45-60% naše energije dolazi iz ugljikohidrata. Kao i sa svakom vrstom energije, ako pojedete više nego Vaše tijelo treba, energija iz ugljikohidrata će se spremati, a time se i Vaša težina može povećati.

Međutim, tjestenina i kruh ne debljaju ako se konzumiraju kao dio uravnotežene prehrane.

Manjak ugljikohidrata dovodi organizam u stanje ketoze koje može rezultirati čak i komom. Bilo kakva tjelesna aktivnost učiniti će prehranu bez ugljikohidrata jednostavno neizdrživom – oni su najprirodniji brzi izvor energije. Djelovanje visoko-proteinskih dijeta na mozak je da čovjeka čine letargičnim i nervoznim, a tjelesno krajnje oslabljenim.

Poznata je izreka kako kruh ne deblja, ali je zabrinjavajuća količina kruha koju pretile osobe uvrste u dnevni jelovnik. Ako se po obroku konzumira oko 200 g kruha, za tri obroka unos je 600 g po prosječnoj energetskoj vrijednosti od po 230 kcal. U tom se slučaju samo kruhom unese 1380 kcal, što je gotovo cjelodnevan energetski unos osobe na redukcijskom modelu prehrane.

 

ostavite svoj komentar