Kumin (lat. Cuminum cyminum)

Pomaže kod nadutosti, kolika, loše probave…

Riječ je o jednogodišnjoj biljci iz porodice štitarki. Listovi kumina slabo su izražena mirisa, nitasti, plavosive boje dok su cvjetovi kumina mali, bijele ili ljubičaste boje. Sjemenke (plodovi) se istresaju iz cvjetova koji se beru kada počnu venuti.
Uzgaja se u Sredozemlju i uglavom u umjerenom klimatskom području. Kumin često miješamo sa kimom – što zbog naziva, što zbog sličnosti sjemena, no, riječ je o dvije različite biljke koje se ne mogu koristiti jedna umjesto druge odnosno na isti način.Miris i okus ove dvije biljke posve je različit – miris kumina jak je, težak i topao, okus oštar i ljutkast, s malo gorčine.
Puna aroma kumina razvit će se ukoliko ga malo prepržimo prije začinjavanja jela.
Postoji još jedna zabuna – kumin nije isto što i crni kumin (lat. Nigella sativa) koji pripada drugoj porodici biljaka (Ranunculaceae) i sličniji je maku nego kimu ili kuminu, a koristi se za proizvodnju ulja vrlo cijenjenog u arapskim zemljama, a sve više i u cijelom svijetu.

Kumin je pronađen u egipatskim kraljevskim grobnicama od prije 5 000 godina. Spominje se i u Bibliji. Rimljani i Grci koristili su kumin i u ljekarstvu i u kozmetici.
Kao začin koristimo plodove tzv. sjemenke kumina, duge 3-6 mm, zelenkastosive boje. Iako ima dugu povijest primjene u kulinarstvu, u Europi se relativno malo upotrebljava. Rašireni je u zemljama u kojima se jede natprosječno ljuto jer zaokružuje ljuti okus. Na Bliskom istoku kuminom začinjavaju riblja jela, složence s povrćem i mesom i kus kus. U meksiku ga stavljaju u chili con carne, enchiladu i mesne složence. Indijci kuminom začinjavaju janjetinu, leću i marinade za piletinu na bazi masale i jogurta.
Nalazi se u curryju i nekim drugim začinskim mješavuinama sa čilijem.
Upotrebljava se kod kiseljenja povrća te za aromatiziranje likera i sirupa. Može se dodavati u variva od graha i kupusa i sl. kada umanjuje nadutost.
Iz plodova se dobiva eterično ulje Oleum cumini. Rabi se u ljekarstvu, veterini i proizvodnji parfema.
Pomaže kod nadutosti, kolika, loše probave i proljeva jer sadrži tvari koje su korisni probavni stimulansi. Isto tako, potiče apetit.
Stručnjaci (herbalisti) kumin smatraju jačim i učikovitijim od kima i komorača koji su također korisni probavni stimulansi, no potonje su biljke postale popularnije zbog ugodnijeg okusa.

ostavite svoj komentar