Kupnja eteričnih ulja

Kako prepoznati (ne)kvalitetu…

Neupućenom, prosječnom potrošaču ponekad je jako teško prepoznati kvalitetan proizvod. Posebno kada je riječ o specifičnim proizvodima poput eteričnih ulja. Kako prepoznati patvoreno ulje loše kvalitete?

Upućeni tvrde da su ulja označena kao 100% čista eterična ulja sumnjiva, pogotovo kada piše da su to ulja hrvatske kvalitete, a sadrže sandal (proizvodi se u Indiji i Haitiju), palmarosu (porijeklom iz Nepala) ili ylang ylang (sa Madagaskara).

Isto tako treba biti oprezan ukoliko je eterično ulje u bijeloj plastičnoj ambalaži. Zbog nestabilnosti nekih kemijskih spojeva eterična se ulja pakiraju u ambalažu (bočice) od tamnog stakla.

Na bočici se mora nalaziti deklaracija sa detaljno navedenim podacima o ulju – zemlji porijekla, načinu dobivanja, biljnom materijalu (dijelu biljke) iz kojeg je dobiveno. Proizvođači kvalitetnih eteričnih ulja u ponudi imaju sve važne detalje proizvodnje i prerade i rezultate kemijskih analiza.

Niska cijena visokovrijednih i skupih eteričnih ulja također je dobar razlog za sumnju u kvalitetu ulja. Ruža, matičnjak, smilje, kamilica, neroli, ylang ylang, njemačka i rimska kamilica i neka druga ulja nikako ne mogu stajati 20-ak kuna, a da se radi o kvalitetnim eteričnim uljima.

Ukoliko na deklaraciji piše da se radi o eteričnom ulju npr. timijana, ružmarina ili eukaliptusa bez naznačene točne vrste ili kemotipa vjerojatno se radi o patvorenom ulju i ulju loše kvalitete.
Naime, razne vrste npr. eukaliptusa daju eterična ulja različitog sastava i djelovanja. Kemotip eteričnog ulja označava da eterično ulje dobiveno iz iste botaničke vrste, a u ovisnosti o varijacijama kao što su klimatske promjene ili geografsko stanište, ima različit kemijski sastav i drugačije se upotrebljava.

ostavite svoj komentar