Kvalitetniji život

Nedostižan san ili…

U trenucima preopterećenosti, kad smo slabi, zna nas obuzeti osjećaj nemoći i želja da nekom čarolijom pojednostavimo svoj život i izbjegnemo svakodnevnu strku, kaos i nervozu. Utječemo se raznim knjigama, filmovima, guruima, savjetodavcima, ovim i onim tehnikama, zaboravljajući zaviriti u vlastitu riznicu – zaboravljamo u sebi potražiti razne ‘alate’ koji su nam svima dani na raspolaganje.

Ti ‘alati’ naši su vlastiti potencijali i, suprotno uvriježenom mišljenju, ne temelje se na nekim kompliciranim pravilima, ne zahtijevaju specijalne sposobnosti, vrijeme ili odricanje. To su naše vlastite, izvorne i jedinstvene sposobnosti koje smo tijekom života zapostavili, gurnuli u neki zapećak i zaboravili da ih imamo.

Dobar primjer za to je stres i fenomen njegova djelovanja na naš organizam. U moru načina, savjeta, sugestija, literature i preporučenih tehnika za rješavanje stresa teško se snaći. Pod pritiskom da nešto moramo poduzeti protiv tog i takvog stresa u nama se stvara dodatni pritisak. Zaboravljamo da je stres prirodna reakcija koja postoji oduvijek i koja ima zaštitnu funkciju, dajući nam snagu i energiju kad je bila najpotrebnija, što znači da stres sam po sebi nije problem.
Ono što bismo trebali izbjegavati kronični je stres jer organizam koji je non-stop pod stresom iscrpljuje se što pogoduje razvoju bolesnih stanja organizma.

Umjesto da energiju trošimo na borbu protiv stresa mogli bismo razmisliti o tome da ga prihvatimo i nastojimo transformirati. Kako? Važno je upoznati mehanizam njegova djelovanja, njegove uzroke i posljedice, negativne i pozitivne aspekte kao i načine na koje ga je moguće transformirati u pokretačku silu.

Valja nam mijenjati ustaljene obrasce, pogled na svijet i navike – od načina prehrane, kretanja, disanja, svjesnosti, jednostavnijeg pogleda na obaveze, boljeg načina bilježenja obaveza, uređivanja vremena kada liježemo i kada ustajemo, delegiranja obaveza, prihvaćanja nesavršenosti i dr.

Naučimo li malo više o sebi samima i poradimo li na svojim izvornim sposobnostima češće ćemo i svjesnije birati one opcije koje nam donose mir i koje nas nadahnjuju, umjesto onih koje nam stvaraju pritisak i iscrpljuju nas. Tad malo po malo i sve sponatnije (prirodnije) dolaze zdraviji izbori, stres se transformira iz neprijatelja u pokretačku snagu, a mi postajemo osoba koja koristi svoje potencijale i živi kvalitetnijim životom.
Rješenja su uvijek u nama, traganja za vanjskim rješenjima uzaludno su trošenje enegije i dragocjenih resursa…

Nemoguće je često ono što nije pokušano…

autor: Antonija Pleša, uz suradnju Ivane Grabar, osobne, partnerske i seksualne psihoterapeutkinje

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar