Kvalitetno provedeno vrijeme

Kvalitetno vrijeme jedan je od najvažnijih jezika ljubavi, a podrazumijeva pružanje nepodijeljene pažnje. To znači da smo zajedno, da gledamo i slušamo jedni druge, razgovaramo. To može biti doma na kauču, u šetnji , za stolom (tijekom objeda)…

To je istinsko darivanje vremena i pažnje drugoj osobi (odrasloj ili djetetu) i snažna, emocionalna poruka ljubavi prema toj osobi (ili osobama).

Biti u istoj prostoriji s osobom nije isto što i biti u zajedništvu. Jedan gleda TV, drugi je za računalom, treći član obitelji čita, četvrti pere suđe. Tipična obiteljska slika. Pažnja svakog od članova iz ovog primjera usmjerena je prema nečemu i ni prema kome. To nije zajedništvo u stvarnoj biti te riječi. To je fizičko zajedništvo. Boravak u istom prostoru.

Mnogi supružnici spremno će reći će da puno vremena provode zajedno i mnogi roditelji reći će to isto za vrijeme provedeno s djecom. Pitate li ih koliko često razgovaraju o svojim iskustvima, mislima, osjećajima, željama, koliko često pomažu jedno drugome (ili jedni drugima), koliko često to čine bez prethodne vike i galame, uz ugašen TV (ili neki drugi uređaj), odgovor neće biti tako jednoznačan.

Niste li vični razgovoru možete posegnuti za čitanjem priča, igranjem društvenih igara, izrađivanjem nečega, plesom ili pjevanjem, vježbanjem, igrama na podu, gledanjem obiteljskim albuma s fotografijama, zajedničkim kuhanjem ili nekom drugom aktivnosti… To su vrlo dobre zamjene i izrazi zajedništva kojima možemo iskazati ljubav prema svojim bližnjima.

Osjećaj zajedništva potiče druge pozitivne osjećaje, a sam Bog zna da nam ih svima sada treba. 

Aktualna situacija s pandemijom i proljetnim potresom u Zagrebu može biti i poticaj za razmišljanje o važnim osobama u našem životu, stvarima i trenucima, o tome koliko je važno „sada i ovdje“ jer prošlost ne možemo promijeniti, a budućnost je neizvjesna.

Poklonimo svojim najbližima i jedni drugima svoje vrijeme i nepodijeljenu pažnju. To je najvrjedniji poklon i izraz ljubavi.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar