Lice bez podočnjaka

Zadovoljniji odraz u ogledalu…

Podočnjaci ispod očiju problem su koji muči veliki broj osoba. Mnogi među njima vode borbu s njima trošeći novac na razne preparate, korektore, kreme i pudere kako bi ublažili tamne kolutove ispod očiju. Većina takvih pokušaja ostaje bez uspjeha, a podočnjaci opstaju.

Neki od najčešćih uzroka podočnjaka na licu bolesti su bubrega, loše prehrana, tjelesna iscrpljenost, umor, anemija, pretjerana detoksikacija organizma, problemi s endokrinim sustavom, alergije, kao i genetska predispozicija. Pomoć? Rješenje?
Vrlo bitan faktor u borbi protiv podočnjaka je obična, čista voda. O važnosti vode i pijenju dovoljnih količina pisali smo i, opet napominjemo – dnevno bismo trebali popit barem 2 l čiste vode.
Isto tako, važno je izbjegavati propuh, zadimljene prostore i preveliki zamor očiju. Alkohol, jako začinjena i ljuta hrana neprijatelji su zdravog izgleda.

Mućkanje suncokretovog ulja (hladno prešanog nerafiniranog) pomaže izvući toksine i nečistoće iz organizma pa osim što pomaže kod pojave podočnjaka, potiče detoksikaciju organizma, jača imunitet, jača zube, umiruje… Ujutro nakon buđenja, žličicu ulja treba mućkati u ustima 15-ak minuta. Nakon mućkanja, ulje treba ispljunuti, oprati zube i popiti čašu čiste vode.

Pravilnim disanjem opskrbljujemo tijelo dovoljnom količinom kisika neophodnog za optimalno funkcioniranje organizma, vraćamo endokrini sustav u ravnotežu, opskrbljujemo se prijeko potrebnom energijom i potičemo zdravlje duha i tijela.
Vrlo je važno spavati u dovoljnoj mjeri. Dok spavamo obnavljamo snagu i ‘punimo životne baterije’. Nedostatak sna rezultirat će umorom, iscrpljenošću, padom energije, nezadovoljstvom i – podočnjacima.

Podočnjake možete ublažiti gelom od aloe vere koji djeluje umirujuće. Pri nanošenju treba izbjegavati dodir sa sluznicom oka.
Od pomoći su i oblozi s vrećicama ruskog čaja koje treba držati na očima 20-ak minuta ili oblozi od ružine vodice ili kamilice koji se drže 10-ak minuta.
Posebno se preporuča pijenje čaja od koprive ili od peršina.
Bademovo ili maslinovo ulje pomoći će koži da povrati elastičnost i smanjit će pojavu sitnih bora. Ullje treba nježno umasirati u cijelo područje oko očiju.
Oblozi od kriški hladnog krastavca na području oko očiju opustit će natečenost i smanjiti podočnjake.

Podočnjaci su posljedica neke naše loše navike, upozorenje organizma kako ne postupamo s njime kako treba i stoga bi uputno bilo pozabaviti se uvođenjem zdravih navika u svoj životni stil umjesto da trošimo novac na razne preparate koji možda i mogu pomoći, ali samo privremeno ili dok ih koristimo.

“Female Drinking Coffee” – Image courtesy of imagerymajestic / FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar