Lijepa koža – dobre navike

Izgled kože odraz je zdravlja…

Mnogim lošim navikama svakodnevno uništavamo kožu.  Umjesto da pohitamo u trgovinu po novi čudotvorni ( i skupi) preparat možda bismo se trebali zapitati postoji li nešto što ne bismo smjeli raditi želimo li imati lijepu kožu.

Tip kože
Tek kada znate tip svoje kože (masna, mješovita ili suha) možete u potragu za odgovarajućom njegom. Ne nasjedajte na reklame, savjetujte se sa stručnim osobama.

Čišćenje
Početak i kraj svake njege je čišćenje kože. Stručnjaci poručuju- redovito čistiti, ali ne pretjerivati. Ukoliko ste navečer temeljito očistili kožu, ujutro će dostajati umivanje vodom. Izbjegavajte vruću i izrazito hladnu vodu.  Masku i piling za lice ne treba koristiti više od jednom tjedno.

Strpljivost
Nema preprata koji ima čudotvorni i instant učinak. Treba biti strpljiv kako bi se pokazao krajnji rezultat. Često brzamo i mijenjamo kreme za lice bez stvarne potrebe. Stručnjaci savjetuju – da bi krema bila učinkovitija prije nanošenja treba ju malo protrljati među dlanovima da se zagrije i aktivira hranjive tvari.

Šminka
Osim odgovarajućih preparata za njegu lica, pažnju treba posvetiti i odabiru šminke. Šminka ima rok trajanja i na to treba paziti. Posebno obratite pozornost na šminku koju koristite tek povremeno ili sezonski.
Zapamtite, svjež i mladolik izgled ne postiže se teškom šminkom.

Voda
Treba piti dovoljno tekućine – pretežito obične vode i biljnih čajeva. Dehidrirana koža je neelastična i bez sjaja.

Kretanje/fizička aktivnost
Dobra cirkulacija povoljno djeluje na izgled kože. Kretanje potiče cirkulaciju, ubrzava metabiolizam i općenito povoljno djeluje na cijeli organizam i kožu (pospješuje obnovu stanica, koža ima zdraviji izgled).

Pušenje
Pušenje je štetno za cijeli organizam. Što se kože tiče, pušenjem uništavamo prirodni kolagen (čuvar elastičnosti kože), dehidriramo kožu, trošimo dragocjeni vitamin C i potičemo stvaranje vertikalnih bora iznad usana.

Prehrana
Izrazito slana, masna, prerađena hrana loše utječe ne izgled kože. Tijelo treba hranjive tvari, vitamine i minerale. Cjelovite žitarice, voće i povrće, nemasno meso i mliječni proizvodi trebaju biti osnovna hrana za tijelo i lijep izgled.

Izlaganje suncu
Izlaganje suncu bez zaštite uništava kolegan, koža postaje neelastična, suha, prerano nastaju staračke pjege i bore.  Dakako, tu je i opasnost od nastanka raka kože.

Raspoloženje
Stres, loše raspoloženje i umor loše djeluju na kožu. Vedri, dobro raspoloženi ljudi su lijepi ljudi.

 

 

 

 

ostavite svoj komentar