Loše prehrambene navike kod djece

Počinju sve ranije…

U proteklih desetak godina u Hrvatskoj se gotovo udvostručio broj djece sa prekomjernom težinom, a broj djece koja već od najranije dobi imaju loše prehrambene navike također je u zabrinjavajućem porastu.

To samo znači da roditelje i osobe koje vode skrb o djeci treba češće podsjećati koliko je važno usađivati djeci zdrave prehrambene navike od malih nogu i objasniti im što se podrazumijeva pod zdravim prehrambenim navikama. Sveprisutni i sve komercijalniji mediji, sponzorirani od strane proizvođača dječje hrane i pića izvor su kontradiktornih i zbunjujućih informacija pa svakodnevna prehrana djeteta postaje pravi izazov za roditelje.

I relativno jednostavnim promjenama u prehrani može se doprinijeti zdravlju djeteta i spriječiti pretilost i pojavu kroničnih bolesti u budućnosti.
images (2)

U svakom slučaju, bilo da je u pitanju tradicionalna prehrana ili da se radi o vegetarijanskoj i sl. prehranama, najvažnije je da djeca imaju raznoliku prehranu, sa što manje rafinirane i procesirane hrane, a ključ svega je umjerenost.
Naime, u našoj kulturi prevladava mišljenje da dijete zdravo jede ukoliko ne odbija hranu i jede količinski puno. Tako nije rijetkost čuti zadovoljnu majku koja kaže da je dijete dobro doručkovalo jer je pojelo čak dvije krafne. Poznato je da gotovo trećinu preporučenog dnevnog unosa kalorija djeca dobivaju izvan tri osnovna obroka – upravo konzumacijom grickalica i slatkiša. Krafna je slatkiš. Masan i nutritivno siromašan obrok.
Slatkiše i grickalice treba izbjegavati koliko i kad je god to moguće. Isto tako i gazirana, zaslađena piće i sokove.

Zdrave prehrambene navike djetetu treba usađivati u ranom djetinjstvu, kada se formiraju njegov ukus i njegove navike. Od samih početaka između obroka djeci treba nuditi zdrave međuobroke – svježe i sušeno voće, jogurte, orašaste plodove, kolače iz kućne radinosti pripremljene od zdravih namirnica (sa manje šećera ili sa zdravim zamjenama za šećer, bez umjetnih boja i konzervansa, bez transmasti, sa što više cjelovitih namirnica i sl.).

Roditelji su najbolji uzor svojoj djeci. Vlastitim primjerom djeci trebaju pokazati pravi put. Djecu treba uključiti u planiranje obroka, treba razgovarati sa njima o zdravoj hrani i zašto je važna, zašto je roditeljima važno da djeca jedu zdravo i to sve po mogućnosti, u pozitivnom duhu, bez prisile i nametanja.

Uz sve navedeno ne smijemo zaboraviti na kretanje. Sjedi li dijete previše za knjigom ili pred ekranom televizora ili računala treba mu predložiti zajedničku šetnju, vožnju biciklom, badminton ili neku igru po želji. Djecu treba poticati na kretanje, na sport i rekreaciju (ali ne iz udobnosti vlastite fotelje!).

A.P.

“Cute Kid Enjoying Pasta And Juice” – Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar